
Mustaherukka (Ribes nigrum)
Rakkaalla marjalla on monta nimeä. Oletko kuullut hepomarjasta, kollinmarjasta, siestarmarjasta, vitsamustikasta tai ämmäköstä? Ne ja lukuisat muut nimet tarkoittavat mustaherukkaa eli mustaviinimarjaa, joka kuuluu Suomen luonnonvaraiseen ja alkuperäiseen kasvilajistoon.
Herukkapensas viihtyy aurinkoisella paikalla multavassa maaperässä. Luonnossa pensaita löytyy lehtomaisemasta, purojen, järvien ja meren rannoilta ja saaristosta. Nykyisin valtaosa luonnon mustaherukkapensaista on viljelykarkulaisia.
Mustaherukan lehdet puhkeavat heleän vihreänä toukokuussa ja kukinta houkuttaa kevään ensimmäisiä kimalaisia. Mustaherukan lehtien alapinnalla on aromaattisia pihkanystyjä. Tuoksuvahaa on myös mustaherukan tummassa marjassa sekä pulleissa ja punertavissa kukissa, jotka näyttävät ikään kuin pikkuruisilta ruukuilta. Marjasatoa voidaan kerätä loppukesällä.
Mustaherukka on erittäin kuitupitoinen ja sisältää runsaasti C- ja K-vitamiineja. Mustaherukassa on myös E-vitamiinia ja se on erinomainen kaliumin lähde. Mustaherukan tumma väri kertoo, että se sisältää myös runsaasti antosyaaneja.
Biokian käyttämä mustaherukka on viljelty suomalaisilla luomusertifioiduilla sopimusviljelytiloilla, joissa marjat on viljelty vastuullisesti ja luontoa kunnioittaen. Biokian tuotevalikoimassa mustaherukkaa löytyy mm. kuivatusta marjamixistä sekä jauheena. Näin mustaherukkaa on helppo lisätä arjen ruokavalioon. Valmistusprosesseissa pyritään säilyttämään marjan maku, väri ja ravintoaineet mahdollisimman hyvin.