Mustaherukka on tuttu puutarhamarja

Mustaherukka eli mustaviinimarja kuuluu Suomen luonnonvaraiseen ja alkuperäiseen kasvilajistoon ja on yleinen pihoissa ja puutarhoissa. Luonnossa villinä tavattavat mustaherukkapensaat ovat pääosin pihapiireistä levinneitä karkulaisia. Nykyisin mustaherukka on merkittävin viljeltävä herukkalaji Suomessa aina Oulun korkeudelle saakka.

Mustaherukan maku ja tuoksu miellyttävät

Herukkapensas viihtyy aurinkoisella paikalla multavassa maaperässä. Sama pensas tuottaa satoa helposti parikymmentä vuotta. Kasvin lehdillä, kukilla ja marjoilla on melko voimakas ja helposti tunnistettava ominaistuoksu. Mustaherukan marjat ovat nimensä mukaisesti mustia ja meheviä. Maku on aromaattinen ja muihin herukoihin verrattuna makeahko. Makunsa ja tuoksunsa vuoksi mustaherukkaa käytetään paitsi sellaisenaan, myös maun antajana monissa eri elintarvikkeissa. Myös mustaherukan lehtiä käytetään yleisesti yrttikasvien tavoin.

Mustaherukka on terveysvaikutuksiltaan erinomainen

Mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia ja B-vitamiineja ja se on myös hyvä lähde A-, E- ja K-vitamiineille. Mustaherukka sisältää runsaasti myös kuitua ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Mustaherukan siemenistä saadaan hyviä omega 3- ja omega 6- rasvahappoja. Marja sisältää runsaasti terveellisiä flavonoideja mm. antosyaaneja, kuten muutkin tummakuoriset marjat.

Biokia-tuotevalikoiman mustaherukkatuotteet valmistetaan kuivaamalla kokonaisia marjoja, jolloin mukana ovat kaikki marjan sisältämät ravintoaineet. C-vitamiinia häviää kuivausprosessissa, mutta muuten marjan ravitsemukselliset ominaisuudet sekä maku ja väri pyritään säilyttämään mahdollisimman hyvin.

Monikäyttöinen kuivattu mustaherukka

Biokia-tuotteissa käytetyt mustaherukat on viljelty suomalaisilla luomusertifioiduilla sopimusviljelytiloilla. Tuotevalikoimassamme mustaherukkaa löytyy jauheena sekä kokonaisena kuivattuna marjana osana marjamix-tuotetta.

Mustaherukkajauhe valmistetaan kokonaisena kuivatuista marjoista, ilman lisättyä sokeria. Jauhemuodossa mustaherukkaa on helppo lisätä arjen ruokavalioon, esim. jogurtin, puuron tai rahkan joukkoon. Jauheena mustaherukan makua ja väriä saa helposti lisättyä myös jälkiruokiin ja leivontaan.

Ruokalusikallinen mustaherukkajauhetta vastaa noin 1 dl tuoreita marjoja. Marjajauhe on sellaisenaan käyttövalmista ja sen voi sekoittaa kylmään tai kuumaan ruokaan.

Kokeile herkullisia mustaherukkareseptejä

Biokian reseptisivuilta löydät ohjeita ja vinkkejä mustaherukkajauheen käyttöön. Aamu- tai välipalana maistuu vaikkapa raikas smoothie tai mustaherukkainen kaurapuuro. Jälkiruokana maistuu helppo pannacotta ja juhlapöydän kruunaa raikas täytekakku. Tai kokeile vaikka itsetehtyjä mustaherukan makuisia vaahtokarkkeja.

Lue lisää käyttövinkkejä täältä.