Jos mieltäsi askarruttaa jokin kysymys Biokia-tuotteisiin liittyen, vastaus saattaa löytyä jo valmiiksi täältä! Kokosimme sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä ja asiantuntijoidemme vastaukset niihin. Jos et löydä vastausta täältä, lähetä oma kysymyksesi meille sähköpostilla osoitteeseen info@biokia.fi

TUOTTEIDEN VALMISTUS

Millä menetelmällä kuivaatte marjat ja miten jauhatus tapahtuu?
Kuivaamme marjat kokonaisina, miedossa lämmössä ilmakuivaamalla, jonka jälkeen kuivatut, kokonaiset marjat jauhetaan koneellisesti jauheeksi.

Miten vitamiinit ja muut ravintoaineet säilyvät kuivauksessa?
C-vitamiini on herkkä lämmölle ja sitä häviää jonkin verran kuivausvaiheessa. Muut vitamiinit eivät tuhoudu lämpökuivauksessa niin herkästi. C-vitamiinia on kuitenkin runsaasti jäljellä kuivatuissa mustaherukassa ja tyrnissä, mutta ei niinkään mustikassa ja puolukassa. Kaikki eri marjat eivät kuitenkaan välttämättä ole paras C-vitamiinin lähde, vaan marjoissa on ennen kaikkea muita terveellisiä ainesosia. Esimerkiksi mustikka sisältää runsaasti antosyaaneja, jotka ovat tärkeitä flavonoideja.
Marjajauheissa marjojen ravintosisältö on noin 7-kertainen tuoreeseen marjaan verrattuna. Biokia-jauheiden valmistamiseen käytetään kokonaisia marjoja, eikä pelkkiä kuoria, jolloin mukaan tulevat kaikki marjan sisältämät ravintoaineet. Mitä kirkkaampi väri ja voimakkaampi marjan maku marjajauheissa on tallella, sitä paremmin myös marjan terveelliset yhdisteet ovat säilyneet.

SÄILYVYYS

Miten kuivatut marjatuotteet säilytetään?
Marjatuotteet säilyvät kuivassa ja huoneenlämmössä eli keittiön kuivatavarakaappi on oikein hyvä säilytyspaikka. Tuotteet kannattaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan ja pitää pakkauksen suljinnauha suljettuna.

Miten kauan kuivatut marjat tai jauheet säilyvät, kun pussi on aukaistu?
Kuivatut marjat sekä jauheet säilyvät parasta ennen päiväykseen asti, vaikka pussi on avattu, kunhan säilyttää pussin suljettuna, kuivassa ja huoneenlämmössä.

Miksi kuivatut marjat säilyvät vähemmän aikaa kuin marjajauheet?
Niiden kosteuspitoisuus on suurempi kuin jauheiden, ja lisätty sokeri saattaa alkaa kiteytyä marjan pintaan pitkään säilytettäessä, kun tuote hiljalleen kuivuu.

AINESOSAT

Ovatko käyttämänne marjat varmasti kotimaisia?
Biokia-tuotteiden valmistuksessa käytettävät mustikat, puolukat ja herukat ovat aina kotimaisia. Joitain harvinaisempia marjoja ei valitettavasti ole saatavana riittävästi kotimaisina luomulaatuisina, joten joudumme käyttämään tuontimarjoja. Näiden alkuperä vaihtelee vuosittain satokausien mukaan. Nettisivuiltamme löytyy tarkempaa tietoa eri tuotteissa käytettyjen marjojen alkuperästä. Useimmissa tuotepakkauksissamme oleva Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että raaka-aineet ovat kotimaisia ja valmistus tapahtuu Suomessa, joten se on hyvä tunniste marjojen alkuperästä.

Kuinka paljon tuoretta marjaa vastaavat kuivatut marjat? Entä marjajauhe?
Marjasta riippuen pussillinen kuivattuja marjoja vastaa 3-4 dl tuoreita marjoja. Marjajauheissa 1 ruokalusikallinen jauhetta vastaa 1 – 1,5 dl tuoreita marjoja. Etenkin jauheissa marjojen maku, ravintoaineet ja muut ominaisuudet ovat hyvin tiiviissä muodossa eli esim. smoothiessa tai jogurtissa jauhetta ei tarvitse käyttää samassa suhteessa kuin tuoreita marjoja. Sopiva määrä löytyy parhaiten maistelemalla ja vähitellen jauhetta lisäämällä.

Ovatko kaikki Biokia-tuotteet gluteenittomia? Mitä allergeeneja tuotteissa voi olla?
Tehtaallamme ei käsitellä lainkaan viljatuotteita eli tuotteet ovat gluteenittomia. Kuivattujen marjojen pakkauksessa kuitenkin mainitaan, että tuote on ’pakattu laitteilla, joilla käsitellään myös maitoa, gluteenia, maapähkinää ja pähkinää’. Tämä johtuu siitä, että kuivatut marjat pussitetaan samalla linjastolla kuin suklaakuorrutetut mustikat, jotka suklaan myötä saattavat sisältää pieniä määriä pähkinää, maapähkinää ja gluteenia. Marjajauheet pussitetaan eri laitteella, joten niissä allergeenivaroitusta ei ole.

Miksi kuivattuihin marjoihin lisätään sokeria?
Sokeri auttaa marjaa pysymään pehmeänä ja mehevänä. Ilman sokeria kuivatusta marjasta tulee kova, eikä se ole sellaisenaan miellyttävä syötävä vaan ne käytetään esim. marjajauheen valmistukseen.

Miksi kuivattujen marjojen ainesosaluettelossa on myös auringonkukkaöljyä?
Auringonkukkaöljyä lisätään marjojen pintaan hyvin pieni määrä, etteivät marjat tarttuisi toisiinsa pakkauksessa. Lisäksi sitä laitetaan marjojen kuivauspelleille, jotta marjat eivät kuivuessaan tarttuisi pelteihin kiinni.

Miksi mustikka- ja puolukkamehu sisältävät sokeria, mutta karpalo- ja tyrnimehu eivät?
Mustikka- ja puolukkamehutiivisteet on tarkoitettu laimentaen valmistettaviksi mehujuomiksi ja todennäköisesti monikaan ei mielellään joisi täysin ilman sokeria valmistettua mehua. Tyrni- ja karpalomehut ovat puolestaan kylmäpuristettuja täysmehuja, joita nautitaan pieniä määriä kerrallaan lähinnä niiden terveellisten ominaisuuksien vuoksi. Pieninä annoksina kirpeiden mehujenkin juominen onnistuu, ja täysmehujakin voi halutessaan myös makeuttaa ja laimentaa.

Onko tyrnijauheessa omega-rasvahappoja?
Tyrnijauheessa on myös omega 7-rasvahappoja, koska niitä on tyrnissä luontaisesti. Keskiarvona Biokian luomu tyrnijauheen kokonaisrasvapitoisuus on noin 30,3 g/100 g ja omega 7-pitoisuus on noin 10,6 g/100 g.

TUOTTEIDEN OMINAISUUDET

Miksi puolukkajauhe on paakkuista?/ Miksi punaisessa marjajauhemixissä on kovia paakkuja?
Marjajauheeseen, joka sisältää puolukkaa, tulee helposti paakkuja jauhamisen jälkeen, koska puolukka sisältää runsaasti luontaisia sokereita. Emme lisää tuotteeseen paakkuuntumista estäviä ainesosia, joten paakut ovat ihan 100% marjaa, jotka voi esimerkiksi lusikalla murskata takaisin jauheeksi.

Mitä ovat marjajauheissa esiintyvät vaaleat ’hippuset’?
Vaaleat hippuset ovat marjan siementen palasia. Varsinkin marja-aroniassa on isot siemenet, ja siksi sinisessä marjajauhemixissä hippuja on paljon. Siementen palasia voi kuitenkin olla kaikissa marjajauheissa, koska jauheet valmistetaan kokonaisina kuivatuista marjoista siemenineen.

Onko tyrnimehu pilaantunutta, kun pintaan nousee ikävän näköinen rasvakerros?
Ei suinkaan. Tyrnimarja sisältää muista marjoista poiketen runsaasti rasvaa, terveellistä tyrniöljyä. Kylmäpuristettuun mehuun ei ole lisätty mitään mehun koostumusta parantavia lisäaineita, joten rasva pyrkii erottumaan ja nousee nopeasti mehun pinnalle. Ennen nauttimista mehu kannattaa sekoittaa hyvin ravistamalla.

Voivatko kuivatut marjatuotteet sisältää taudinaiheuttajia (esim. myyräekinokokki, salmonella, virukset)?
Tuotantoprosessissa marjat ensin jäädytetään ja sitten puhdistetaan jäisinä puhdistuslinjastolla, jossa marjojen mukana metsästä tulevat roskat yms. erotellaan pois. Puhdistetut marjat kuivataan matalassa lämpötilassa (40-50 °C), jonka jälkeen ne jauhetaan ja jauhe pakataan pusseihin. Myyräekinokokin munat kuolevat kuivauksen aikana. Valmiiden tuote-erien mikrobiologinen laatu ja turvallisuus varmistetaan laboratoriotestein ennen niiden toimittamista myyntiin.