Mustaherukka maustaa juustokakun ja muut herkut

Mustaherukka eli mustaviinimarja on suomalaisille rakas marja. Mustaherukka maistuu ja tuoksuu herkulliselta, mutta on myös varsinainen vitamiinipakkaus. Mustaherukan antioksidanttipitoisuus on reilusti korkeampi kuin esimerkiksi supermarjana pidetyllä gojimarjalla*. Kuivattunakin se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kaliumia sekä kuitua.

Mustaherukkajauhe sopii mainiosti päivittäiseen käyttöön ripoteltavaksi niin puuroon kuin jogurttiinkin, mutta se antaa ihanan kesäistä makua myös monenlaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Kokosimme viisi herkullista reseptiä, joissa käytetään joko mustaherukkajauhetta tai sinistä marjajauhemixiä, josta puolet on mustaherukkaa.

Mustaherukkaa ja valkosuklaata juustokakussa

Mustaherukkajauhe on aivan lyömätön tuote, kun työn alla on juustokakku. Kakkuun saa helposti sekä kauniin värin että herkullisen maun ilman että juustotäytteeseen tulee liikaa kosteutta. Liian kostea täyte on usein ongelmana juustokakun leivonnassa, kun täytteessä on käytetty tuoreita marjoja.

Marjajauheen avulla tehty juustotäyte myös hyytyy nopeammin sekä säilyttää muotonsa paremmin.

Mustaherukka-valkosuklaajuustokakku sopii hyvin myös gluteenia vältteleville, kunhan vaihtaa pohjan keksit gluteenittomiin tai tekee kakkupohjan pähkinöistä sekä taateleista.

Mustaherukkatäytekakku juhlistaa pöydän

Näyttävä mustaherukkainen täytekakku on yllättävän helppo valmistaa. Koristelussa voit käyttää aitoja kukkia, mikä antaa hempeän pastellinsävyiselle kakulle viimeisen silauksen. Löydät vinkkejä kukkien käyttöön aiemmasta blogistamme.

Mustaherukkatäytekakun reseptissä neuvotaan myös kikka, jolla estät kakkupohjan lässähtämisen paiston jälkeen. Kakkupohjan ”säikäyttäminen” kannattaa, vaikka se voi etukäteen kuulostaakin arveluttavalta.

Täytekakun täytteessä voit käyttää helposti myös kahta eri sävyä. Marjajauheen määrää säätelemällä saat helposti eri sävyisiä täytteitä.

 

Tiikeri saa raitansa mustaherukasta

Perinteinen tiikerikakku uudistuu marjaiseksi, kun maustat raitataikinan kaakaon sijaan mustaherukkajauheella.

Tämä tuttu kahvikakku ei todellakaan ole ’kuivakakku’ vaan erinomaisen mehevä ja hyvin säilyvä tarjottava niin juhlapöytään kuin omiin iltapäiväkahvihetkiin. Kakun voi myös tehdä hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen ja antaa sulaa suoraan juhlapöytään.

 

Mustaherukkapannacotta on raikas jälkiruoka

Mustaherukkapannacotta on kätevä jälkiruoka, koska sen voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan. Klassikkojälkiruoan mustaherukkaisessa versiossa mustaviinimarjaa on sekä vanukkaassa että päälle tulevassa mustaherukkamelbassa.

Reseptissä yhdistyvät kerman ja vaniljan pehmeys sekä mustaherukan raikas maku. Pannacottan kauniit värin pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kauniissa lasissa tarjoiltuja.

Vaikeinta voi olla vanukkaan hyytymisen odottaminen!

 

 

Sininen pannari on arjen herkkuvälipala

Voiko välipalalla olla välillä herkkua? Kyllä voi!

Sininen pannari on herkkua, mutta terveellistä sellaista. Siinä maistuu mustaherukan ohella myös mustikka.

Gluteenittomia kaurahiutaleita käyttämällä pannarista saa helposti gluteenittoman version. Makeutta tuo banaani, josta kannattaa valita kypsyneempi versio.

Pannarivälipalasta saa vielä hieman tuhdimman, kun tarjolla on lisäksi turkkilaista jogurttia, marjoja ja vaahterasiirappia.

 

 

Biokian mustaherukkajauheeseen käytetyt kotimaiset herukat on ennen jauhamista kuivattu hellävaroen kokonaisina. Näin marjajauheessamme on aito ja vahva mustaherukan maku sekä ravintoaineet tallella. Myös sininen marjajauhemix on puoliksi mustaherukkaa. Lisäksi siinä on mustikkaa, variksenmarjaa ja marja-aroniaa.

Tilaa resepteissä käytetyt marjajauheet  verkkokaupastamme.

*Antioksidanttipitoisuutta kuvaava ORAC-arvo on kuivatulla mustaherukalla 21 500, kun esimerkiksi kuivatulla gojimarjalla se on 18 500.

 

29.3.2023