
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)
Punaposkinen puolukka viihtyy parhaiten valoisissa ja kuivahkoissa kangasmetsissä, mutta sitä tavataan myös muilla kasvupaikoilla rämeistä tunturikankaille. Parhaat puolukka-apajat löytyvät kuitenkin harvan männikön alta tai hakkuuaukeilta, jossa mättäät hehkuvat punaisena puolukkaa, koska kasvi on saanut tarpeeksi valoa runsaan sadon tuottamiseen.
Puolukat kypsyvät vuodesta, asuinpaikasta ja alueesta riippuen elo – syyskuusta alkaen aina hallan tuloon asti, sillä puolukan maku vain paranee yöpakkasten jälkeen. Puolukan pitkä poiminta-aika johtuu puolukan sisältämästä bentsoehaposta eli niin sanotusta luonnon säilöntäaineesta. Tämän vuoksi kerätyt puolukat säilyvät pitkään myös jääkaapissa.
Luonnonmarjoista puolukka tuottaa yleensä runsaimman sadon, mutta hyvää satovuotta seuraa väistämättä huonohko, sillä runsaan marjasadon kasvatus vie varvun voimat. Seuraavana vuonna kukinta ja marjonta jäävät heikommiksi. Puolukan sato on kuitenkin varmempi kuin mustikan, koska puolukka kukkii pari viikkoa myöhemmin, joten hallan riski on pienempi ja pölyttäjiä on paremmin liikkeellä.
Puolukan kellomainen kukka on yksi metsän kauneimmista ja yksinkertaisimmista kukinnoista, mutta matalien varsien takia se saattaa jäädä kulkijalta huomaamatta. Puolukan kukan väri vaihtelee hyvinkin vaaleasta punertavaan.
Puolukan kukinta-aika vaihtelee kasvupaikan perusteella paljon ja on hyvin lyhyt. Kukinta kestää tavallisesti etelämmässä kesä-heinäkuun ja pohjoisemmassa heinä-elokuun.
Puolukan ilmaversot elävät vain muutamia vuosia, mutta yksittäinen puolukan juurakko voi saavuttaa parinkymmenen vuoden kunnioitettavan iän. Vanhempien osien lahotessa, kärki jatkaa kasvuaan työntäen uusia ilmaversoja. Kasvin ikää voikin arvioida sen koosta, sillä puolukkalaikku laajenee noin desimetrin vuodessa ja suurikin laikku voi olla yhtä yksilöä. Puolukan kulon sieto on hyvä eivätkä hakkuutkaan sitä täysin hävitä, joten kasvi voi olla ympäröivää metsääkin vanhempi. Itse puolukkakasvi voikin siis olla melkoinen ikänestori, jopa satojen vuosien ikäinen.
Puolukka on erittäin monikäyttöinen marja. Se toimii niin herkullisissa jälkiruuissa tasapainottamassa makeutta kuin vahvojen liharuokien, kuten riistan yhteydessä.
Puolukka sisältää monia terveyttä edistäviä aineita kuten polyfenoliyhdisteitä ja suuren määrän kuitua. Puolukassa on paljon flavonoleja, jotka toimivat antioksidantteina eli ehkäisevät solujen hapettumista. Kivennäisaineista puolukka sisältää erityisesti mangaania. Puolukka on runsaskuituinen ja vähärasvainen marja, joka sisältää mm. C- ja E-vitamiinia. Maapallon pohjoisimmissa osissa, kuten Suomessa, puolukan terveyshyödyt ovat vielä parempia, sillä mitä pohjoisemmassa marja kasvaa, sitä paremmat ominaisuudet puolukassa on.
Biokia poimii tämän monikäyttöisen ja terveellisen marjan Pohjois- ja Keski-Suomen luomusertifioiduista metsistä. Biokia valmistaa puolukasta mm. kuivattuja marjoja, jauhetta ja mehutiivistettä. Näin puolukat on helppo lisätä arjen ruokavalioon. Valmistusprosesseissa pyritään säilyttämään marjan maku, väri ja ravintoaineet mahdollisimman hyvin.
Tutustu tuotteisiimme
Puolukkatuotteet
-
Ale!
Luomu kuivattu puolukka 50 g
2,48 € OstaTutustu -
Luomu puolukkajauhe 150 g
14,90 € OstaTutustu -
Luomu puolukkajauhe 30 g
3,10 € OstaTutustu -
Luomu puolukkamehutiiviste 350 ml
5,00 € OstaTutustu -
Ale!
Luomu kuivattu marjamix 50 g
2,24 € OstaTutustu -
Smoothien ystävälle -tuotepaketti
62,00 € OstaTutustu -
Retkeilijälle-tuotepaketti
51,00 € OstaTutustu