Pirteää väriä ja makua
Puolukan pyöreät, punaiset marjat on helppo löytää syksyisessä metsässä, koska marjat ovat tiiviinä terttuna kasvin yläosassa. Pirteän värinen marja on maultaan hapahko, mehukas ja hyvin säilyvä. Puolukka kasvaa kaikkialla Suomessa, parhaiten valoisissa ja kuivahkoissa kangasmetsissä tai hakkuuaukeilla.
Puolukalla on pitkä satoaika
Puolukan satoaika on elo – syyskuusta alkaen aina hallan tuloon asti. Joidenkin mielestä puolukan maku vain paranee yöpakkasten jälkeen. Puolukan pitkä poiminta-aika johtuu puolukan sisältämästä bentsoehaposta, jota voidaan pitää luonnon omana säilöntäaineena. Bentsoehapon vuoksi poimitut puolukat säilyvät pitkään myös jääkaapissa.
Puolukkasadon runsaus vaihtelee
Puolukan sato on yleensä varmempi kuin mustikan, koska puolukka kukkii myöhemmin alkukesästä, jolloin hallan riski on pienempi ja pölyttäviä hyönteisiä paremmin liikkeellä. Paria hyvää satovuotta seuraa kuitenkin väistämättä heikompi, sillä runsaan marjasadon kasvatus vie varvun voimat ja tuleva kukinta saattaa jäädä vähäisemmäksi.
Puolukka on pitkäikäinen kasvi
Puolukan varpu on matala, monivuotinen kasvi, jonka vahapintaiset lehdet talvehtivat. Vaikka puolukan varvut elävät vain muutamia vuosia, yksittäinen puolukkakasvi voi olla jopa satoja vuosia vanha; vanhempien osien lahotessa juurakon kärki jatkaa kasvuaan työntäen uusia ilmaversoja. Puolukkamätäs laajeneekin vuosittain ja suurikin alue voi olla yhtä yksilöä. Puolukka sietää hyvin metsän hakkuita ja metsäpaloja, joten paikoitellen kasvi saattaa olla vanhempi kuin sitä ympäröivä metsä.
Kirpakka puolukka sisältää sokeria enemmän kuin mustikka
Uskoisitko, että puolukka sisältää enemmän luontaista sokeria kuin mustikka? Marjan hapokkuuden vuoksi makeutta ei kuitenkaan pysty maistamaan. Puolukka on runsaskuituinen ja vähärasvainen marja, joka sisältää mm. C- ja E-vitamiinia. Lisäksi puolukassa on monia terveyttä edistäviä aineita kuten polyfenoliyhdisteitä, antioksidantteja ja kivennäisaineita. On tutkittu, että mitä pohjoisemmassa puolukka kasvaa, sitä paremmat terveydelliset ominaisuudet marjassa on.
Puolukka on monikäyttöinen marja
Puolukkaa käytetään yleisesti sekä makeassa leivonnassa, jälkiruoissa että erilaisten ruokalajien lisäkkeenä.
Biokia-tuotteisiin käytettävät puolukat poimitaan luomusertifioiduista metsistä Pohjois- ja Keski-Suomesta. Valmistusprosesseissa marjan maku, väri ja ravintoaineet pyritään säilyttämään mahdollisimman hyvin. Valikoimaan kuuluu kokonaisena kuivattuja puolukoita, puolukkajauhetta ja puolukkamehutiivistettä.
Kuivatut puolukat ovat maukkaita ihan sellaisenaan ja niitä voi sekoittaa vaikkapa jogurttiin, mysliin tai salaattiin. Kuivatut puolukat sopivat myös erinomaisesti leivontaan; kokeile vaikka muffineihin tai joululeipään.
Jauhemuodossa puolukkaa on helppo lisätä arjen ruokavalioon, esim. jogurtin, puuron tai rahkan joukkoon. Leivonnassa puolukkajauhe sopii hyvin vaikkapa sämpylätaikinaan.
Puolukkamehutiivistettä voi laimentaa makunsa mukaan mehuksi tai käyttää vain tilkan tiivistettä kivennäisveden joukossa.