Mustaherukkatäytekakku

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5(0 arviota)
Preparation 1 h 30 min 12 annosta

Maukas luomumustaherukkajauhe ruoanlaitossa

Mustaherukkatäytekakku on helppo valmistaa. Aidoilla kukilla koristeltuna tämä hempeän violetin-vaaleanpunainen kakku on juhlava tarjoiltava.

Leivonnassa käytetty luomumustaherukkajauhe on monipuolinen käyttää. Jauhe sekoittuu koostumuksensa vuoksi hyvin, ja leivonnan lisäksi sitä voi käyttää mm. jogurtin seassa, kastikkeissa ja puuroissa. 150 gramman jauhepussi sisältää noin 20 ruokalusikallista, joten jauhetta riittää reilusti vielä kakunteon jälkeen hyödynnettäväksi.

Suomessa luonnonvaraisena kasvava mustaherukka sisältää runsaasti E-vitamiinia ja kaliumia. Kokonaisista marjoista jauhetussa Biokian luomumustaherukkajauheessa ei ole lisättyä sokeria ja jo yksi ruokalusikallinen jauhetta vastaa suositusta yhdestä päivittäisestä marja-annoksesta.

Ohje ja kuvat: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-blogi

Ainekset

Kakkupohja

  • 5 munaa
  • 175 g sokeria
  • 130 g vehnäjauhoja
  • 45 g perunajauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta

Mustaherukkakuorrute

  • 125 g mascarponea
  • 4 rkl Biokia luomumustaherukkajauhetta
  • 5 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 4 rkl sokeria

Viimeistely

  • 2,5 dl Biokia luomumustikkamehua
  • koristeluun esimerkiksi aitoja kukkia

Ohje

Kakkupohja

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen keskilämmölle.
  2. Riko munat kulhoon ja lisää sokeri. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi monitoimikoneessa vähintään 15 minuuttia.
  3. Yhdistä vaahtoutumisen aikana kuivat aineet ja sekoita keskenään. Voitele tässä välissä myös korkea kakkuvuoka (Ø 18 cm). Jos käytät PME-vuokaa, pelkkä voitelu riittää. Jos käytät tavallista vuokaa, korppujauhota vuoan reunat voitelun lisäksi. Voit myös käyttää matalampaa halkaisijaltaan 24 cm vuokaa, mutta tällöin kakku jää huomattavasti matalammaksi eikä siten ole yhtä näyttävän näköinen.
  4. Lisää kuivat aineet siivilän läpi muutamassa erässä vaahtoon nuolijalla sekoittaen. Sekoita kevyesti ja vain sen verran, että jauhot sekoittuvat vaahtoon.
  5. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla noin 30-35 min uunista riippuen. Yritä luottaa kakun kypsymiseen, äläkä avaa uunin luukkua paiston aikana. Kun kakkupohja on hieman tummunut pinnasta, ota se pois uunista ja kokeile vielä puutikulla kypsyyttä. Jos taikinaa ei jää tikkuun, on kakkupohja kypsä.
  6. Tiputa vuoka noin 30 cm korkeudelta pöydälle heti kun olet ottanut kakun uunista. Tämä estää kakkupohjaa lässähtämästä.
  7. Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia, ja kumoa se sitten ritilän päälle jäähtymään. Halkaise ja täytä kakku vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt. Pohjan voi myös pakastaa.
  8. Halkaise kakkupohja 3 osaan ja valmista sitten täyte.

Täyte ja kakun kasaaminen

  1. Sekoita mascarpone, sokeri, vaniljasokeri, vaniljauute ja Biokian luomumustaherukkajauhe.
  2. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää täytteeseen.
  3. Laita tylla pursotinpussiin, aseta pussi esimerkiksi korkeaan lasiin ja taita pussin reunat lasin ympärille. Kaada täyte pussiin ja sulje pussi pussinsulkijalla.
  4. Kasaa kakku kostuttamalla pohjaa Biokian luomumustikkamehulla ja pursottamalla väliin mustaherukkatäytettä. Jos teet vain yhden sävyistä täytettä, pursota täytteestä 1/3 ensimmäiseen kakkuväliin, 1/3 toiseen väliin ja päälle loput 1/3. Silota reunoilta yli pursuavat täytteet palettiveitsellä; kakun reunaa saa kuitenkin jäädä näkyviin.
  5. Koristele halutessasi aidoilla kukilla. Jos käytät esimerkiksi neilikkaa kakun koristeena, muista, että se ei ole syötävä kukka. Laita kukan varteen tuorekelmua, jotta kukasta ei imeydy kakkuun mitään.

Vinkki! Kuorrute kahdella sävyllä

  1. Jos haluat tehdä kakun päälle pursotuksia kahdella eri violetin sävyllä, ota täytteestä erilleen noin 1/4 ja lisää eroteltuun osaan vielä mustaherukkajauhetta, kunnes sävy on mieleinen.
  2. Kaada täyte pursotinpussiin, joka voi halutessasi olla erilaisella tyllalla varustettu. Jätä tämä kuorrute odottamaan kakun päällimmäisen osan pursotusta.
  3. Jos teet täytteen kahdella sävyllä, voit pursottaa sitä täytettä, jota on enemmän, hieman yli 1/3 molempiin väleihin. Käytä loput kakun päälle ja pursota sitten vielä toisen sävyinen täyte kokonaan kakun päälle.
Arvostele resepti 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä
Ei vielä arvioita
Loading...