Ilmaiset toimitukset yli 50 € tilauksiin kotimaassa!
Preparation 3 h

Helppo ja gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteeniton saaristolaisleipä on helppo tehdä ja sopii myös vegaaneille. Jos et tarvitse gluteenitonta, voit toki käyttää tavallista tummaa olutta ja jauhoja. Saaristolaisleivän kanssa sopii mainiosti puolukkainen maustevoi, jolle ruskistettu voi antaa miedon pähkinäisen maun.

Kuva ja alkuperäisresepti Parantava ruoka.

 

Ainekset

Saaristolaisleipä

4 dl gluteenitonta tummaa olutta

1 pss kuivahiivaa

⅔ dl rouhittuja pellavansiemeniä

1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

1 rkl sokeritonta tummaa kaakaojauhetta

50 g Biokian luomu kuivattuja puolukoita

4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta tai tattarijauhoa

1 tl suolaa

1,5 dl siirappia

Siirappivesi

1 rkl siirappia

1 tl vettä

Huom! Mitä pienempi leipävuoka, sitä korkeampi leipä.

Puolukkavoi

350 g voita

2 tl Biokia puolukkajauhetta

Ohje

Saaristolaisleipä

  1. Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva
  2. Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää olut-hiivaseos. Sekoita ja lisää vielä siirappi.
  3. Leikkaa leipävuokaan reunoille asti ylettyvä leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Anna kohota lämpimässä peitettynä noin tunti tai vaikkapa yön yli jääkaapissa (kylmäkohotus).
  4. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää 1-1,5h. Kokeile tikulla kypsyys, jos tikkuun ei juurikaan jää taikinaa, leipä on valmis. Voitele pinta siirappivedellä puolessa välissä.
  5. Anna jäähtyä vuoassa noin puoli tuntia ja irrota leipä vuoasta. Tarjoa vaahdotetun puolukkavoin kanssa

Vaahdotettu puolukkavoi

  1. Pilko 150g voita kattilaan, jätä loput huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Nosta kattila levylle ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa. Huomaat pian, kuinka voi alkaa paahtumaan. Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, kaada se metallikulhoon tai kattilaan. Jätä kattilan pohjalle palaneet proteiinihippuset.
  3. Kun ruskistettu voi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, lisää siihen huoneenlämpöinen voi ja puolukkajauhe ja vatkaa käsivatkaimella, kunnes saat kuohkeaa voita. Voit myös pitää seosta hetken jääkaapissa ja vatkata kun se on hieman jähmettynyttä.
  4. Tarjoa vaahdotettu puolukkavoi saaristolaisleivän kanssa.
Arvostele

Mitä pidit?

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä
Ei vielä arvioita
Loading...