Helppo ja gluteeniton saaristolaisleipä
Gluteeniton saaristolaisleipä on helppo tehdä ja sopii myös vegaaneille. Jos et tarvitse gluteenitonta, voit toki käyttää tavallista tummaa olutta ja jauhoja. Saaristolaisleivän kanssa sopii mainiosti puolukkainen maustevoi, jolle ruskistettu voi antaa miedon pähkinäisen maun.
Kuva ja alkuperäisresepti Parantava ruoka.
Ainekset
Saaristolaisleipä
4 dl gluteenitonta tummaa olutta
1 pss kuivahiivaa
⅔ dl rouhittuja pellavansiemeniä
1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 rkl sokeritonta tummaa kaakaojauhetta
50 g Biokian luomu kuivattuja puolukoita
4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta tai tattarijauhoa
1 tl suolaa
1,5 dl siirappia
Siirappivesi
1 rkl siirappia
1 tl vettä
Huom! Mitä pienempi leipävuoka, sitä korkeampi leipä.
Puolukkavoi
350 g voita
Reseptissä käytetyt Biokia-tuotteet
Ohje
Saaristolaisleipä
-
Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva
-
Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää olut-hiivaseos. Sekoita ja lisää vielä siirappi.
-
Leikkaa leipävuokaan reunoille asti ylettyvä leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Anna kohota lämpimässä peitettynä noin tunti tai vaikkapa yön yli jääkaapissa (kylmäkohotus).
-
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää 1-1,5h. Kokeile tikulla kypsyys, jos tikkuun ei juurikaan jää taikinaa, leipä on valmis. Voitele pinta siirappivedellä puolessa välissä.
-
Anna jäähtyä vuoassa noin puoli tuntia ja irrota leipä vuoasta. Tarjoa vaahdotetun puolukkavoin kanssa
Vaahdotettu puolukkavoi
-
Pilko 150g voita kattilaan, jätä loput huoneenlämpöön pehmenemään.
-
Nosta kattila levylle ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa. Huomaat pian, kuinka voi alkaa paahtumaan. Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, kaada se metallikulhoon tai kattilaan. Jätä kattilan pohjalle palaneet proteiinihippuset.
-
Kun ruskistettu voi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, lisää siihen huoneenlämpöinen voi ja puolukkajauhe ja vatkaa käsivatkaimella, kunnes saat kuohkeaa voita. Voit myös pitää seosta hetken jääkaapissa ja vatkata kun se on hieman jähmettynyttä.
-
Tarjoa vaahdotettu puolukkavoi saaristolaisleivän kanssa.