Luo uusia makuelämyksiä – kokeile tuttuja metsämarjoja myös ruoanlaitossa
Oletko tottunut käyttämään marjoja vain makeissa herkuissa ja smoothieissa? Biokian marjatuotteet ovat monikäyttöisiä myös ruoanlaitossa! Ja helppoja, koska ne säilyvät pitkään huoneenlämmössä, vievät vain vähän tilaa kuivakaapissa ja ovat sellaisenaan käyttövalmiita. Kuivattuja marjoja ja mehuja voi käyttää ympäri vuoden helposti ja vaivattomasti, sillä ne säilyvät hyvin ja ovat aina saatavilla.
Marjat tuovat ruokaan luonnollista makeutta ja aitoa aromia ja siten tasapainottavat muita makuja. Marjatuotteiden käyttö ruoanlaitossa on myös hyvä tapa lisätä päivän kasvisannosta, sillä pussillinen Biokian kuivattuja marjoja vastaa 3-4 dl tuoreita marjoja ja lusikallinen marjajauhetta 1-1,5 dl marjoja. Karpalo- ja tyrnitäysmehut ovat täyttä marjaa ja Biokia-mehutiivisteistäkin täysmehua on 80%.
Yhdistele rohkeasti tuttuja metsämarjoja kotoisiin ruokalajeihin ja eksoottisempiinkin aineksiin. Tässä inspiraatiota ja uusia käyttötapoja Biokian marjatuotteille – valmiiksi poimittuna.
1. Sattumina salaateissa
Kuivatuilla marjoilla saat helposti uutta twistiä raikkaisiin salaatteihin. Esimerkiksi mustikat ja puolukat sopivat täydellisesti pieniksi makua tuoviksi sattumiksi vihersalaatteihin. Ruokaisemmissa salaateissa makeat marjat ovat täydellinen makupari erilaisille juustoille tai vaikkapa sienille. Voimakkaan makuinen tyrnimarja toimii hyvin kalan kanssa.
Kokeile puolukkaista leipäjuustosalaattia
2. Makua ja väriä lisäkkeisiin
Erityisesti kuivatut puolukat ja karpalot tuovat herkullista makua riisiin, pastaan, couscousiin, bulguriin tai kvinoaan ja toimivat hyvin yhteen erilaisten yrttien ja mausteiden kanssa. Kuivatut marjat kannattaa sekoittaa sellaisenaan valmiiksi kypsennettyihin aineksiin, ne eivät vaadi kypsennystä vaan lämpenevät sopivasti esim. kuumaan riisin joukossa.
3. Marjaiset kastikkeet ja marinadit
Biokian aidoista marjoista valmistetut mehut tuovat makua erilaisiin kastikkeisiin – kylmänä tai lämpimänä. Mustikka- ja puolukkamehutiivisteet sisältävät sokeria ja tuovat marjan maun lisäksi makeutta marinadeihin ja kastikkeisiin, joihin muuten lisättäisiin esim. hunajaa tai ruokosokeria. Raikkaan salaatin kastikkeena maistuu marjainen vinegretti.
Jos taas haluat marjan makua ilman ylimääräistä makeutta, lorauta lihapataan tai -kastikkeeseen karpalotäysmehua ja viimeistele kala- tai kanaruoka tujauksella tyrnitäysmehua.
Myös marjajauheita voi hyödyntää pata- ja kastikeruoissa. Jauheissa marjan ominaisuudet ovat hyvin tiiviissä muodossa, joten jo ruokalusikallinen riittää hyvin tuomaan makua. Kylmässä sinihomejuusto- tai vuohenjuustodipissä vaikkapa puolukkajauhe tasoittaa makuja mukavasti.
Marjajauheet eivät täysin liukene kuumennettaessakaan, joten ihan sileisiin tai tasaisiin kastikkeisiin suositellaan käytettäväksi mehuja marjajauheiden sijaan.
4. Lisämakua levitteisiin ja tahnoihin
Erilaiset levitteet, maustevoit ja -tahnat saavat mukavasti makua marjajauheista ja niiden rakennetta voi lisätä kuivatuilla marjoilla. Lisää vaikkapa valmiiksi maustettuun tuorejuustoon väriksi ja lisäaromiksi puolukkajauhetta ja kuivattuja puolukoita tai hummukseen tyrnijauhetta. Vaahdotettu puolukkavoi toimii hyvin saaristolaisleivän kaverina.
5. Marjoista voi leipoa muutakin kuin marjapiirakkaa
Biokian marjatuotteet antavat makua ja väriä myös suolaiseen leivontaan. Marjajauheita ja kuivattuja marjoja voi lisätä sämpylä- ja leipätaikinoihin maun mukaan. Kuivatut marjat toimivat maukkaina sattumina myös suolaisissa piirakoissa. Kokeile puolukka-timjamifocacciaa.
Makeammissa ruokaleivissä, kuten saaristolaisleivässä ja joululimpussa voi nesteenä käyttää makeaa puolukkamehutiivistettä, jolloin siirappia tarvitaan hieman vähemmän.
Katso lisää ideoita ja reseptejä marjaisiin ruokiin Biokian reseptisivuilta. Mikä on Sinun suosikkitapasi käyttää kuivattuja marjoja ruoanlaitossa?
3.3.2025