Ohje
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 °C) kulhossa. Liuota hiiva veteen. Lisää hunaja, suola ja puolukkajauhe. Alusta sämpyläjauhot ja öljy taikinaan käsin.
- Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, noin 5–10 min.
- Lisää lopuksi joukkoon kuivatut puolukat, vaivaa tasaiseksi. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 min tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Jos teet taikinan edeltävänä iltana: peitä kulho tiukasti kelmulla ja kohota jääkaapissa yön yli.
- Muotoile taikinasta pitkä pötkö, jaa 14 samankokoiseen palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Siirrä sämpylät kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota vielä 20–30 minuuttia.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 10–13 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Ainekset
- 5 dl vettä
- 25 g hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa (11 g)
- 10–12 dl sämpyläjauhoja
- 0,5–1 ps (30 g) Biokia puolukkajauhetta
- 1 ps (50 g) Biokia kuivattuja puolukoita
- 1 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa, sokeria tai siirappia
- 0,5 dl öljyä
Puolukkasämpylät tarjoavat kivan tavan nauttia päivittäinen marja-annos. Pirteä puolukka sopii hyvin sämpylöihin ja tässä Satokausikalenterin kehittelemässä reseptissä sitä onkin sekä jauheena että kuivattuina marjoina.
Sämpylöiden kaverina maistuu vaahdotettu puolukkavoi tai raikas punajuuri-cashewlevite, johon tarvitset:
- 500 g kypsiä punajuuria
- 125 g cashewpähkinöitä
- 1 tl suolaa
Laita cashewpähkinät likoamaan kuumaan veteen noin 20 minuutiksi. Leikkaa kypsät punajuuret pienemmäksi ja lisää tehosekoittimeen. Valuta pähkinät ja lisää punajuurien joukkoon. Mausta suolalla. Surauta ainekset tehosekoittimessa silkkiseksi tahnaksi, noin 3–5 minuuttia. Voit lisätä massaan tilkan vettä, jos seos ei lähde pyörimään tehosekoittimessa. Kaada levite kulhoon ja nosta jääkaappiin jähmettymään.