Ohje
Saaristolaisleipä
- Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva
- Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää olut-hiivaseos. Sekoita ja lisää vielä siirappi.
- Leikkaa leipävuokaan reunoille asti ylettyvä leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Anna kohota lämpimässä peitettynä noin tunti tai vaikkapa yön yli jääkaapissa (kylmäkohotus).
- Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää 1-1,5h. Kokeile tikulla kypsyys, jos tikkuun ei juurikaan jää taikinaa, leipä on valmis. Voitele pinta siirappivedellä puolessa välissä.
- Anna jäähtyä vuoassa noin puoli tuntia ja irrota leipä vuoasta. Tarjoa vaahdotetun puolukkavoin kanssa
Vaahdotettu puolukkavoi
- Pilko 150g voita kattilaan, jätä loput huoneenlämpöön pehmenemään.
- Nosta kattila levylle ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa. Huomaat pian, kuinka voi alkaa paahtumaan. Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, kaada se metallikulhoon tai kattilaan. Jätä kattilan pohjalle palaneet proteiinihippuset.
- Kun ruskistettu voi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, lisää siihen huoneenlämpöinen voi ja puolukkajauhe ja vatkaa käsivatkaimella, kunnes saat kuohkeaa voita. Voit myös pitää seosta hetken jääkaapissa ja vatkata kun se on hieman jähmettynyttä.
- Tarjoa vaahdotettu puolukkavoi saaristolaisleivän kanssa.
Ainekset
Saaristolaisleipä
- 4 dl tummaa olutta (tarvittaessa gluteenitonta)
- 1 pss kuivahiivaa
- ⅔ dl rouhittuja pellavansiemeniä
- 1 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
- 1 rkl sokeritonta tummaa kaakaojauhetta
- 50 g Biokia kuivattuja puolukoita
- 1 dl ruisjauhoja + 3 dl vehnäjauhoja (tai 4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta)
- 1 tl suolaa
- 1,5 dl siirappia
Siirappivesi
- 1 rkl siirappia
- 1 tl vettä
Vaahdotettu puolukkavoi
- 350 g voita
- 2 tl Biokia puolukkajauhetta
Helppo saaristolaisleipä ja maistuva puolukkavoi
Maukas saaristolaisleipä on helppo tehdä ja sopii myös vegaaneille. Leivän voi valmistaa myös gluteenittomana. Saaristolaisleivän kanssa sopii mainiosti puolukkainen maustevoi, jolle ruskistettu voi antaa miedon pähkinäisen maun.
Huom! Mitä pienempi leipävuoka, sitä korkeampi leipä.
Kuva ja alkuperäinen gluteeniton resepti: Parantavaruoka.