Ohje
- Erottele valkuaiset lasi- tai teräskulhoon.
- Aloita vatkaaminen sähkövatkaimella ja lisää sokeria vähitellen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi etikka ja marjajauhe vielä hyvin vatkaten. Vaahto on tarpeeksi kovaa, kun se pysyy kulhossa vaikka käännät sen ylösalaisin.
- Pursota vaahdosta ruusukkeita leivinpaperin päälle (tai nostele pieniä nokareita kahden lusikan avulla).
- Kuivata marenkeja 100-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Avaa uunin luukku ja anna marenkien jäähtyä uunissa.
Ainekset
- 3 kananmunan valkuaista
- 2,5 dl hienoa sokeria
- 1 – 2 rkl Biokia marjajauhetta (riippuen halutusta väristä ja mausta)
- 1 tl etikkaa tai sitruunamehua
Marengit sopivat jälkiruokiin, jäätelöannoksiin ja vaikka kakkujen koristeluun. Suloisten marjamarenkien väri tulee luonnollisesti marjajauheista, jotka ovat 100% marjaa, eivätkä sisällä lainkaan lisättyä sokeria.
Marenkia valmistettaessa on tärkeää muistaa, että työvälineet eivät saa olla rasvaiset. Siksi kannattaa käyttää vatkaamiseen muovikulhon sijaan lasi- tai teräskulhoa. Muovikulhon pinta saattaa usein pestynäkin jäädä rasvaiseksi.
Myös valkuaisia erotellessa kannattaa olla tarkkana. Pienikin pisara keltuaista saattaa haitata vaahtoutumista. Valkuaiset kannattaa erotella yksitellen erilliseen kuppiin, jotta voit varmistua, ettei pieni pisara keltuaista pilaa koko erää.
Tilkka happoa eli esim. etikkaa tai sitruunamehua vahvistaa valkuaisvaahdon rakennetta.
Kuivata marengit riittävän alhaisessa uuninlämmössä. Niiden ei ole tarkoitus paistua vaan nimenomaan kuivahtaa. Anna marenkien jäähtyä kunnolla.