Ohje
Tyrnirisotto
- Kuumenna öljy kasarissa, lisää riisi koko ajan varovaisesti sekoittaen. Kun riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi, lisää joukkoon tyrnimehu ja hämmennä.
- Kun mehu on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä. Laske lämpöä niin, että seos poreilee melko voimakkaasti.
- Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan, aina kun edellinen on imeytynyt. Jatka liemen lisäämistä 15-25 min., kunnes riisi on pehmeää, mutta vielä pureskeltavaa.
- Nosta kasari pois levyltä. Lisää joukkoon voi ja juustoraaste. Sekoita.
- Nauti risotto mahdollisimman pian. Kokoa risotosta, lohesta ja salsasta annos ja koristele herneenversoilla.
Paistettu lohi
- Mausta lohi suolalla ja pippurilla.
- Paista pannulla kypsäksi juuri ennen risoton valmistumista.
Kurkku-hernesalsa
- Kuutioi kurkku ja viipaloi sipuli mahdollisimman pieniksi. Hienonna chili ja persilja.
- Yhdistä ainekset ja sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan.
Ainekset
Tyrnirisotto
- 3 dl risottoriisiä
- 3/4 dl Biokia tyrnitäysmehua
- 10 – 11 dl kasvislientä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 4 rkl voita
- 130 g vahvaa emmental-juustoa raastettuna
Paistettu lohi
- 4 kpl valmiita lohimedaljonkeja tai 800 g nahallista ruodotonta lohifileetä
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- rypsiöljyä paistamiseen
Kurkku-hernesalsa
- 100 g kurkkua
- 100 g herneitä (sulatettuna/valutettuna)
- 50 g kevätsipulia
- 1/2 ruukkua persiljaa
- 1 cm pala mietoa punaista chiliä
- 3/4 rkl limetin mehua
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1/4 tl jauhettua mustapippuria
- 1/4 tl hienoa merisuolaa
- koristeluun herneenversoja
Herkullinen tyrnirisotto sopii mainiosti lisukkeeksi lohimedaljongeille ja muulle kalaruoalle!
Alkuperäisohje ja kuva: Anne Kiuru