Ohje
- Sekoita vesi ja mehutiiviste ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
- Kaada mehu taikinakulhoon, murenna hiiva mehuun ja sekoittele, kunnes hiiva on liuennut. Lisää siirappi ja suola. Lisää loput kuiva-aineet hyvin sekoittaen.
- Anna taikinan kohota liinan alla n. 1,5 tuntia.
- Vuoraa paistovuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Tunnin paistamisen jälkeen voitele leivän pintaa kuumalla vesi-siirappiseoksella. Samoin heti uunista ottamisen jälkeen.
Ainekset
Taikina
- 0,5 dl Biokia puolukkamehutiivistettä
- 2,5 dl vettä
- 25 g tuorehiivaa
- 3/4 dl siirappia
- 1 tl suolaa
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 dl kauraleseitä
- 1 dl maltaita
- ½ pss Biokia kuivattuja puolukoita
- 9-10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
- ¼ dl siirappia
- 0,5 dl vettä
Makea, puolukoista ja maltaista makunsa saava herkkuleipä maistuu joulupöydässä sellaisenaan tai kalojen kaverina. Joululeipä on myös kiva jouluvieminen. Tästä taikinasta saat yhden leivän.