Ohje
Keksipohja
- Murskaa keksit tehosekoittimessa ja yhdistä vaniljasokerin ja sulatetun voin kanssa.
- Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 20 cm) leivinpaperilla ja painele keksimurska pohjalle. Voit käyttää myös isompaa kakkuvuokaa (esim. Ø 24 cm) jolloin kakusta tulee matalampi.
- Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Kinuskitäyte
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.
- Sekoita tuorejuusto, rahka, kinuskikastike ja vaniljasokeri keskenään.
- Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja liota liivatteet sekaan.
- Lisää liivateseos tuorejuusto-rahkaseokseen ja lisää sitten vaahdotettu kerma.
- Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin vähintään 1 tunniksi.
Karpalotäyte
- Kun kakku on jähmettynyt, valmista karpalotäyte.
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.
- Sekoita tuorejuusto, rahka, karpalojauhe, karpalomehu ja sokerit keskenään.
- Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja liota liivatteet sekaan.
- Lisää liivateseos tuorejuusto-rahkaseokseen ja lopuksi kermavaahto.
- Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin noin 2 tunniksi.
Kiille
- Kun kakku on jähmettynyt, valmista vielä karpalokiille.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Sekoita karpalotäysmehu ja vesi keskenään ja lisää sokeri.
- Ota mehusta noin 1 dl kattilaan, kuumenna ja liuota liivatteet kuumaan mehuun.
- Sekoita liivateseos lopun mehun sekaan, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja kaada sitten kiille kakun päälle.
- Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla.
Ainekset
Keksipohja
- 225 g digestive-keksejä
- 100 g voita
- 2 tl vaniljasokeria
Kinuskitäyte
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl valmista kinuskikastiketta
- 125 g maustamatonta rahkaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2,5 dl vispikermaa
- 4 liivatetta
- 0,5 dl vettä
Karpalotäyte
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2,5 rkl Biokia karpalojauhetta
- 1 rkl Biokia karpalotäysmehua
- 125 g maustamatonta rahkaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 4 liivatetta
- 0,5 dl vettä
Kiille
- 0,5 dl Biokia karpalotäysmehua
- 2 dl vettä
- 5 tl sokeria
- 3 liivatetta
Makean ja kirpeän liitto
Makea kinuski tasapainottaa Biokian karpalojauheesta tehdyn karpalotäytteen kirpeyttä mukavasti tässä karpalo-kinuskijuustokakussa, joka saa raikkautta myös kirpsakasta karpalokiilteestä. Halutessasi voit käyttää täytteessä myös Biokian puolukkajauhetta.
Käsin poimituista kokonaisina kuivatuista luomuvillikarpaloista valmistettu Biokian luomukarpalojauhe on runsaskuituinen ja sisältää runsaasti E-vitamiinia. Ruokalusikallinen jauhetta vastaa noin 1,5 dl tuoreita marjoja.
Alkuperäisohje, kuvat ja teksti: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-blogi