Ohje
Juuren teko
- Laita korpunmurut kulhon pohjalle, kaada vesi päälle. Anna murujen liota 10- 15 min.
- Murusta hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää ruisjauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan 12 -24 tunniksi. Taikina on hapantunut, kun se tuoksuu happamalta. Yleensä taikina myös kuplii hapantuessaan.
Leivän teko
- Lisää taikinaan suola, luomumustikkajauhe sekä veteen liotettu hiiva ja sekoita.
- Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää ruisjauhot pienissä erissä sekoittaen. Oikea määrä ruisjauhoja on, kun vielä voit sekoittaa taikinaa puuhaarukalla.
- Kohota taikinaa huoneenlämmössä vedottomassa paikassa liinan alla noin 1 tunti, eli kunnes taikina on selkeästi kohonnut. Halutessasi voit ottaa noin 1 dl palan taikinaa talteen seuraavaan leivontakertaan. Säilytä palaa jääkaapissa.
- Leivo taikinasta ruisjauhoja apuna käyttäen kaksi limppua. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle ja peitä leivinliinalla. Anna leipien kohota noin 30 minuuttia.
- Pistele haarukalla limppujen pintaan reikiä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 1 h. Leipä on kypsää, kun se pohjaa koputtamalla kuulostaa ontolta.
- Kietaise kuumat limput leivinliinojen sisään jäähtymään. Kuori pehmenee jäähtyessään. Leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Ainekset
Taikinajuuri
- 3 kpl hapankorppuja muruina
- 5 dl hieman kädenlämpöä lämpimämpää vettä
- 25 g hiivaa
- 4 dl ruisjauhoja
Ruis-mustikkalimppu
- 1 rkl suolaa
- 1 pss (30 g) Biokia mustikkajauhetta
- 25 g hiivaa liotettuna tilkkaan kädenlämpöistä vettä
- 2 dl vehnäjauhoja
- n. 5 dl ruisjauhoja
Juureen leivottu ruis-mustikkalimppu on superfoodia parhaimmillaan. Valmista juuri ensimmäisellä kerralla ja säästä pala seuraavia kertoja varten.
Ohje ja kuva: Anne Kiuru