Ohje
Marjakeksit
- Jos teet vegaaniset keksit ja käytät pellavamunaa, sekoita rouhe ja vesi yhteen, ja jätä seos tekeytymään noin viideksi minuutiksi.
- Jos teet vegaaniset keksit ja käytät kookosöljyä: säilytä purkkia hetki jääkaapissa ennen käyttöä, niin öljy ei ole liian juoksevaa.
- Vatkaa voi tai kookosöljy ja sokeri sähkövatkaimella sekaisin. Vatkaa rasva-sokeriseoksen joukkoon matalalla nopeudella muna tai pellavamuna ja vaniljauute.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne taikinan sekaan. Sekoita lopuksi kuivatut marjat lusikalla taikinan joukkoon. Isompia marjoja kuten karpaloita voi leikata vähän pienemmiksi, niin keksit pysyvät paremmin kasassa. Jos marjat eivät meinaa sekoittua taikinaan kunnolla, ne voi myös painella sekaan käsin. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
- Pyörittele jähmettyneestä taikinasta palloja voimakkaasti painellen ja taputtele pallot leivinpaperilla päällystetylle pellille kekseiksi. Huomioi, että keksit leviävät paistettaessa jonkin verran. Paista keksejä 175-asteessa noin 10 minuuttia, kunnes keksien reunat muuttuvat hieman tummemmiksi. Keksien keskiosa saa jäädä hieman pehmeäksi, sillä se jähmettyy jäähtyessään. Annan keksien jäähtyä pellin päällä muutama minuutti.
- Keksit säilyvät muutaman päivän suljetussa rasiassa.
Ainekset
Rapeat marjakeksit - gluteeniton
- 60 g (huoneenlämpöistä) voita
- 1 dl kookossokeria
- 1 luomumuna
- 1/2 tl vaniljauutetta
- 2/3 dl riisijauhoa
- 1/3 dl kaurajauhoa
- 1/3 dl tattarijauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl psylliumjauhetta
- ripaus suolaa
- 2/3 dl Biokia kuivattua marjamixia tai muita kuivattuja marjoja
Vegaaninen versio
- 1/2 dl hieman jähmeää kookosöljyä
- 1 dl kookossokeria
- 1 pellavamuna: 1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä
- 1/2 tl vaniljauutetta
- 2/3 dl riisijauhoa
- 1/3 dl kaurajauhoa
- 1/3 dl tattarijauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl psylliumjauhetta
- ripaus suolaa
- 2/3 dl Biokian kuivattua marjamixia
Hyvät gluteenittomat ja vegaaniset keksit
Rapeat marjakeksit ovat oivallisia herkkupaloja, joita tekee mieli napsia vähän joka välissä. Gluteenittomien keksien yleispätevä jauhosekoitus syntyy riisi-, tattari- ja kaurajauhoista.
Kuivatut marjat sopivat ohjeeseen erinomaisesti, sillä ne eivät kosteuta taikinaa liikaa, kuten tuoremarjojen kanssa joskus käy. Kuivattujen marjojen kanssa lopputulos on takuuvarmasti rapea.
Kookossokeri antaa kekseihin kivasti karamellimaista makua. Sokeriksi käyvät myös ruokosokeri tai intiaanisokeri.
Tämä ohje on testattu voilla ja kananmunalla sekä kookosöljyllä ja pellavamunalla, joten sekä ei-vegaanisen että vegaanisen version pitäisi onnistua hyvin.
Alkuperäisohje ja kuva: Lotta Viitaniemi, Syötävän hyvä -blogi