Ohje
Aurinkoleipä
- Sekoita lämmitettyyn veteen kaikki ainekset ja vaivaa huolellisesti taikinaksi. Lisää jauhot vähitellen, ettei taikinasta tule liian kova.
- Kohota taikinaa 15 minuuttia.
- Leivo sämpylöiksi tai leiviksi. Kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
- Paista leivät 225 ºC:ssa koon mukaan noin 20-25 minuuttia. Sämpylöille riittää 10-15 minuuttia.
Ainekset
Aurinkoleipä
- 1 l vettä
- 2 rkl hunajaa tai siirappia
- n. 2 tl suolaa
- 2 pss kuivahiivaa
- n. 16–18 dl sämpyläjauhoja
- 5 dl kaurahiutaleita
- 1 dl vehnäleseitä
- 1 dl Biokia tyrnijauhetta
- 1 dl öljyä
Ohjeesta tulee parikymmentä sämpylää tai 2-3 isoa leipää
Tyrni mehevöittää leipä- ja sämpylätaikinat ja tuo niihin kaunista väriä. Tyrni on vähäsokerinen marja, joka sisältää hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja runsaasti ravintokuitua, C- ja E-vitamiineja sekä kaliumia, kuparia ja mangaania.
Alkuperäisohje: Maarit Salonen