Ohje
Kakkupohja
- Riko munat kulhoon ja lisää sokeri. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi.
- Yhdistä kuivat aineet ja sekoita. Lisää kuivat aineet siivilän läpi muutamassa erässä vaahtoon nuolijalla varovasti sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat vaahtoon.
- Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (Ø 18 cm). Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 30-35 min. Älä avaa uunin luukkua paiston aikana. Kun kakkupohja on hieman tummunut pinnasta, ota se pois uunista ja kokeile vielä puutikulla kypsyyttä. Jos taikinaa ei jää tikkuun, on kakkupohja kypsä.
- Tiputa vuoka noin 30 cm korkeudelta pöydälle heti kun olet ottanut kakun uunista. Tämä estää kakkupohjaa lässähtämästä.
- Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia, ja kumoa se sitten ritilän päälle jäähtymään. Halkaise ja täytä kakku vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt. Pohjan voi myös pakastaa.
- Halkaise kakkupohja kolmeen osaan ja valmista sitten täyte.
- Vinkki! Voit myös käyttää matalampaa halkaisijaltaan 24 cm vuokaa, mutta tällöin kakku jää huomattavasti matalammaksi eikä ole yhtä näyttävän näköinen.
Täyte ja kakun kasaaminen
- Sekoita mascarpone, sokeri, vaniljasokeri, vaniljauute ja mustaherukkajauhe.
- Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää täytteeseen.
- Kasaa kakku kostuttamalla pohjaa mustikkamehulla ja pursottamalla väliin mustaherukkatäytettä. Jos teet vain yhden sävyistä täytettä, pursota täytteestä 1/3 ensimmäiseen kakkuväliin, 1/3 toiseen väliin ja päälle loput 1/3. Silota reunoilta yli pursuavat täytteet palettiveitsellä; kakun reunaa saa kuitenkin jäädä näkyviin.
- Koristele halutessasi aidoilla kukilla. Jos käytät esimerkiksi neilikkaa kakun koristeena, muista, että se ei ole syötävä kukka. Laita kukan varteen tuorekelmua, jotta kukasta ei imeydy kakkuun mitään.
Vinkki! Kuorrute kahdella sävyllä
- Jos haluat tehdä kakun päälle pursotuksia kahdella eri violetin sävyllä, ota täytteestä erilleen noin 1/4 ja lisää eroteltuun osaan vielä mustaherukkajauhetta, kunnes sävy on mieleinen.
- Pursota päällimmäiseen kerrokseen eri väreillä.
- Jos teet täytteen kahdella sävyllä, voit pursottaa sitä täytettä, jota on enemmän, hieman yli 1/3 molempiin väleihin. Käytä loput kakun päälle ja pursota sitten vielä toisen sävyinen täyte kokonaan kakun päälle.
Ainekset
Kakkupohja
- 5 munaa
- 175 g sokeria
- 130 g vehnäjauhoja
- 45 g perunajauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
Mustaherukkatäyte
- 125 g mascarponea
- 4 rkl Biokia mustaherukkajauhetta
- 5 dl vispikermaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl vaniljauutetta
- 4 rkl sokeria
Viimeistely
- 2,5 dl Biokia mustikkamehutiivisteestä valmistettua mehua
- koristeluun esimerkiksi aitoja kukkia
Maukas luomumustaherukkajauhe ruoanlaitossa
Mustaherukkatäytekakku on helppo valmistaa. Aidoilla kukilla koristeltuna tämä hempeän violetin-vaaleanpunainen kakku on juhlava tarjoiltava.
Täytteessä käytetty luomumustaherukkajauhe on monipuolinen leipurin apuri. Jauhe sekoittuu koostumuksensa vuoksi hyvin ja antaa aidon maun ja värin erilaisiin täytteisiin, kuorrutteisiin ja kermavaahtoon.
Kokonaisista marjoista jauhetussa Biokia mustaherukkajauheessa ei ole lisättyä sokeria ja jo yksi ruokalusikallinen jauhetta vastaa 1 dl tuoreita marjoja eli suositusta yhdestä päivittäisestä marja-annoksesta. Lue lisää mustaherukasta.
Alkuperäisohje ja kuvat: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-blogi.