Ohje
Keksipohja
- Murskaa keksit pieneksi muruksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Sekoita keksimuru voisulan ja suolan kanssa.
- Painele pohjamassa irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Pähkinäpohja (vaihtoehto)
- Murskaa pähkinät hieman pienemmiksi käsin tai monitoimikoneessa. Sekoita pähkinämuru taateleiden ja suolan kanssa massaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
- Painele pohjamassa irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Täytekerrokset
- Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
- Vispaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon jogurtti ja tuorejuusto kevyesti vatkaimella sekoittaen, kunnes seos on sileää.
- Jaa täytemassa silmämääräisesti puoliksi kahteen eri astiaan.
- Kiehauta vesitilkka esimerkiksi vedenkeittimessä. Purista liivatelehdistä ylimääräiset nesteet ja lisää ne kuumaan vesitilkkaan koko ajan voimakkaasti vispaten, kunnes seos on sileää.
- Jaa liivateneste silmämääräisesti niin, että 1/3 menee toiseen ja 2/3 toiseen täyteastiaan. Suklaa jähmettää täytettä sen verran tehokkaasti että valkosuklaakerros tarvitsee vähemmän liivatetta kuin marjakerros.
- Sulata valkosuklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Anna suklaan jäähtyä hetki.
- Sekoita sula, hieman jäähtynyt valkosuklaa siihen täytteeseen, jossa on vähemmän liivatetta. Ota vuoka jääkaapista ja lusikoi valkosuklaatäyte pohjan päälle. Laita kakku takaisin jääkaappiin vähintään tunniksi.
- Sekoita marjajauhe lopun täytteen kanssa. Laita seokseen hieman haluamaasi makeutusta, maista ja lisää tarpeen mukaan.
- Ota kakku jääkaapista ja tarkista, että se on ennättänyt jähmettyä hieman. Jos valkosuklaakerros on edelleen täysin pehmeää, pidä kakkua hetki pakastimessa.
- Lusikoi mustaherukkatäyte valkosuklaatäytteen päälle, tasoita pinta ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa 2–3 tuntia.
- Koristele kakku ennen tarjoilua.
- *Kasvissyöjät voivat korvata liivatteen esimerkiksi agar agarilla tai vegegelillä. Käytä aineita pakkausten ohjeiden mukaan. Vaihda tällöin myös maitotuotteet vastaaviin kasvikunnan tuotteisiin.
Ainekset
Keksipohja
- n. 150 g (gluteenittomia) digestive-keksejä
- n. 50 g sulaa voita
- pieni ripaus suolaa
Pähkinäpohja (vaihtoehto)
- 1 dl saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
- 1 dl pehmeitä (tuore)taateleita
- pieni ripaus suolaa
Täytekerrokset
- 2 dl vispikermaa
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 100 g tuorejuustoa
- 3 liivatelehteä*
- 2 rkl vettä
- 100 g valkosuklaata
- noin 2 rkl hunajaa tai muuta makeutusta
- 2 rkl Biokia mustaherukkajauhetta
- koristeeksi esim. marenkia ja syötäviä kukkia
Marjajauheen käyttö juustokakussa
Mustaherukkajuustokakku saa marjaisen makunsa ja värinsä marjajauheesta. Kirpeä marja sopii myös erinomaisesti makean valkosuklaan pariksi ja kaksi eriväristä kerrosta tekee kokonaisuudesta näyttävän. Jogurtin avulla kakusta tulee entistä raikkaampi ja samalla hieman kevyempi.
Marjajauhe on juustokakussa superkätevä, koska se värjää kakun kauniin väriseksi ilman, että se lisää samalla kosteutta, kuten tuoreiden tai pakastemarjojen kanssa yleensä käy. Kakku myös jähmettyy reilusti nopeammin ja pysyy kauniisti muodossaan. Täytteessä käytetyt kaksi ruokalusikallista marjajauhetta vastaavat noin kolmea desiä tuoreita marjoja.
Valitse pohja ja koristeet tilanteen mukaan
Tässä reseptissä on pohjasta on kaksi versiota: nopeammassa versiossa voi käyttää valmiskeksejä, ja pähkinöitä ja taateleita sisältävä pohja on puolestaan hieman ravinnerikkaampi.
Lopputuloksena syntyy herkullisen täyteläinen kakku, joka katoaa parempiin suihin alta aikayksikön. Kauniisti koristeltuna kakku sopii myös vähän juhlavampaan tarjoilupöytään.
Huom. ohjeessa käytetty vuoka on halkaisijaltaan 18 cm. Isompaa vuokaa varten tee annos esim. 1½-kertaisena.
Alkuperäisohje, kuvat ja teksti: Lotta Viitaniemi, Syötävän hyvä -blogi