Biokian marjatuotteiden säilyvyys

Aina välillä meiltä tiedustellaan, mikä on Biokian luomumarjatuotteiden säilyvyys. Tässä blogitekstissä kerromme eri tuotteiden säilyvyydestä ja jaamme lopuksi myös vinkkejä, miten estää ruokahävikkiä.
Tuotteemme säilyvät hyvin:
• kuivatut marjat ja suklaamarjat 12 kuukautta valmistuspäivästä
• marjajauheet 24 kuukautta valmistuspäivästä
• täysmehut 14 kuukautta valmistuspäivästä, avattuna jääkaapissa noin 1 kuukauden
• mehutiivisteet 24 kuukautta valmistuspäivästä, avattuna jääkaapissa noin 2 kuukautta
Nämä säilyvyysajat ovat voimassa, kun tuotteet on varastoitu oikein: huoneenlämmössä, kuivassa ja valolta suojattuna. Mehut voi säilyttää avaamattomina huoneenlämmössä, mutta avattuna ne täytyy säilyttää jääkaapissa. Kaikkien tuotteiden pakkaukset kannattaa sulkea käyttökertojen välillä.

Laatu lähtee raaka-aineista

Jotta tuotteiden säilyvyys on hyvä, täytyy niiden tuotantoprosessissa huolehtia laadusta koko ajan.
Korkean laadun perustana on hyvälaatuinen raaka-aine. Kaikki tuote-erät tarkistetaan, että ne täyttävät laatuvaatimukset. Jokaisesta valmistuserästä otetaan näyte, josta mitataan valmistusprosessin aikana tuotekohtaisia muuttujia, kuten kosteuspitoisuus, sekä mikrobiologinen laatu. Lisäksi valmistuserät tarkistetaan aistinvaraisesti.
Jokaisen erän vastanäyte säilytetään tuotteiden käyttöajan loppuun saakka. Näin voidaan tarvittaessa tarkastaa tuote-erän laatu.

Hellävarainen käsittely marjoilleValkoisella pöydällä kolme lasipulloa, jotka on täytetty Biokian marjamehuilla. Taustalla yrttiruukku.

Marjat ovat luonnostaan happamia, mikä edistää niiden säilymistä. Lisäksi tarkalla tuotantoprosessilla varmistetaan sekä tuotteiden hyvä säilyvyys että ravintoaineiden säilyminen.
Marjatuotteet tehdään kokonaisista marjoista. Marjat kuivataan alle 50 asteen lämpötilassa, jolloin marjojen maku, ravintoarvot ja väri säilyvät hyvin. Kuivausprosessin myötä lopputuotteisiin jää vähän niin kutsuttua vapaata vettä, jota mikrobit voisivat käyttää kasvuun.
Kuivattuihin marjoihin lisätään jonkin verran sokeria, sillä ilman sitä niiden rakenne olisi kova. Sokeri myös auttaa marjoja säilymään ja korostaa marjan omaa makua.
Mehut lämpökäsitellään eli pastöroidaan noin 85 asteessa. Mehutiivisteissä on sokeria, jotta tiivisteestä saadaan suoraan käyttökelpoista mehua ja mehu myös säilyy paremmin.
Täysmehuissa on pelkästään marjaa, ei lisättyä sokeria tai mitään muutakaan, ja niitä voidaan käyttää terveysshottina. Halutessaan mehua voi laimentaa tai sokeroida.

Vinkit hävikin vähentämiseen

Joskus marjapussi unohtuu kaapin perälle, mutta ei hätää. Kuivatut marjat ja marjajauheet ovat käyttökelpoisia myös parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Jos niitä on säilytetty oikeissa olosuhteissa, voi tuotteita edelleen käyttää turvallisin mielin.
Suklaamarjoissa maku voi muuttua enemmän, koska niissä on rasvaa. Silti maun muutoskaan ei ole vaarallista.
Mehujen kohdalla voi käydä niin, ettei muutaman viikon päästä enää muista, milloin pullon on avannut. Pullon kylkeen kannattaakin kirjoittaa avaamispäivämäärä, jolloin ei tarvitse tukeutua pelkästään muistiin.
Avatut mehut voivat käyttöaikansa päätyttyä alkaa käymään tai ne voivat homehtua. Silloin tuotetta ei voi enää käyttää.
Jos pullon avaamisesta on kulunut täysmehuilla kuukausi tai mehutiivisteillä kaksi kuukautta, kannattaa mehua maistaa ja haistaa. Aistihavainnot kertovat, voiko tuotetta vielä käyttää.
Jos käyttökelpoisuus mietityttää, mehusta voi keittää mehukeittoa tai kiisseliä. Kiehauttamalla nesteen voi varmistaa, että tuote on turvallista, eikä turhaa hävikkiä pääse syntymään.
Joskus avattua mehupulloa ei ehdi juoda kokonaan ennen käyttöiän päättymistä. Silloin lopun mehun voi pakastaa. Pakkasessa mehu säilyy hyvänä useita kuukausia.

Asiantuntijana laatu- ja vastuullisuuspäällikkömme Riitta Ryyti

17.9.2021