Ilmaiset toimitukset yli 20€ tilauksiin kotimaassa!
Preparation 1 h 6 annosta

Ohje

Muropohja

 1. Nypi pehmennyt voi, vehnäjauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää muruseokseen kylmä vesi, nypi taikina tasaiseksi ja laita se hetkeksi jääkaappiin asettumaan.
 2. Voitele 6 kpl halkaisijaltaan n. 12 cm piirakkavuokia. Voit halutessasi käyttää myös yhtä halkaisijaltaan n. 24 cm piirakkavuokaa.
 3. Jos teet pieniä piirakoita, jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja kaulitse niistä leivinpaperin päällä pyöreitä, hieman vuokaa isompia levyjä ja nosta vuokaan leivinpaperin avulla. Taputtele reunat tasaisiksi. Suuren piirakan voit joko taputella suoraan piirakkavuokaan tai kaulita vastaavasti leivinpaperin päällä muotoonsa.
 4. Aseta reunojen ympärille foliosta taiteltu tuki, jotta reunat eivät valahda uunissa.
 5. Pistele taikinapohjiin reikiä ja paista pohjia 200-asteisessa uunissa noin 10-15 min, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita. Jätä uuni päälle, kun otat piirakat pois.

Tyrnitäyte

 1. Kun piirakat ovat uunissa, valmista täyte. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin ja jätä sivuun odottamaan.
 2. Lisää kattilaan vesi, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää kattilaan keltuaiset, marjajauhe sekä sitruunamehu. Ota kattila pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä hieman.
 3. Paloittele huoneenlämpöinen voi ja lisää se täytteeseen hyvin sekoittaen.

Marenkikuorrutus

 1. Vaahdota valkuaisia, kunnes vaahto pysyy kulhossa, kun sen kääntää ylösalaisin. Jatka vaahdottamista lisäten sokeria pikkuhiljaa, noin 1 tl kerrallaan. Vatka, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää.

Viimeistely

 1. Annostele täyte piirakkavuokiin ja lisää marenki täytteen päälle. Tasoita marengin pintaa.
 2. Paista piirakoita vielä 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hieman väriä. Vahdi piirakoita paiston aikana, marenki palaa herkästi.
 3. Tarjoa piirakat esimerkiksi mustikka-mustaherukkajäätelön kanssa.

Ainekset

Muropohja

 • 100 g voita
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 4 rkl sokeria
 • 2 rkl kylmää vettä

Tyrnitäyte

Marenkikuorrutus

 • 2 valkuaista
 • 5 rkl sokeria

Tyrni on syksyn supermarja

Syys-lokakuussa kypsyvä tyrni on todellinen supermarja, jonka terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Biokian keltainen luomumarjajauhemix on valmistettu kokonaisista tyrneistä, ruusunmarjoista ja lakoista kuivaamalla ne matalassa lämpötilassa, jotta marjojen ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin. Tyrnin osuus marjajauheessa on 45 %.

Jos haluat vielä voimakkaamman tyrnin maun piirakoihin, käytä Biokian luomutyrnijauhetta, joka on valmistettu 100 % tyrnistä.

Alkuperäisohje ja kuva: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-blogi

Reseptissä käytetyt Biokia-tuotteet