Ohje
Leivospohja
- Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Varo, ettei pisaraakaan keltuaista joudu valkuaisten sekaan, muuten marenki ei vaahtoudu kunnolla.
- Paloittele huoneenlämpöinen voi, lisää sokeri ja vaahdota seos kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan vaahtoon puuhaarukalla tai nuolijalla sekoittaen, älä enää vatkaa taikinaa.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
- Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja valmista sitten marenki.
Marenkipinta
- Vatkaa valkuaisia, kunnes vaahto pysyy kulhossa, kun sen kääntää ylösalaisin. Lisää sitten sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Kun kaikki sokeri on lisätty, vaahdota vielä hetki, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää.
- Levitä marenki pohjataikinan päälle palettiveitsen tai lusikan avulla. Marenki kannattaa annostella muutamaan "kasaan" pohjataikinan päälle, jotta se on helpompi levittää ilman, että pohjataikina ja marenki sekoittuu. Marenki saattaa hieman lässähtää uunissa, jos se sekoittuu pohjataikinan kanssa.
- Paista leivospohjaa 175-asteisessa uunissa noin 20-25 min, kunnes marenkipinta on saanut hieman väriä.
- Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.
Mustaherukkatäyte
- Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se puoliksi ja jaa molemmat puolet vielä kahteentoista yhtä suureen osaan.
- Levitä puolelle paloista ruokalusikallinen lemon curdia. Valmista sitten täyte.
- Vaahdota vispikerma ja lisää siihen mustaherukkajauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Mustaherukkajauhe jäykistää kermavaahtoa, joten älä vatkaa vaahtoa liian kovaksi.
- Pursota tai lusikoi täytettä lemon curdilla täytettyjen palasien päälle, nosta sitten leivoksen toinen osa päälle ja pursota vielä pinnoille loput täytteestä.
- Koristele leivokset esim. sitruunamelissalla tai syötävillä kukilla.
Ainekset
Leivospohja
- 150 g voita
- 1 1/4 dl sokeria
- 4 keltuaista
- 1 3/4 dl jauhoja
- 2,5 tl leivinjauhetta
- 1 1/4 dl maitoa
Marenkipinta
- 4 valkuaista
- 1 3/4 dl sokeria
Mustaherukkatäyte
- 5 dl vispikermaa
- 3 rkl Biokia mustaherukkajauhetta
- 3 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 12 rkl lemon curdia
- sitruunamelissan lehtiä koristeluun
Mustaherukka ja britakakku ovat täydellinen pari
Mustaherukkaleivoksien pohjana toimii makea britakakkupohja. Pohjan makeutta tasapainottaa kirpeä sitruunatahna ja raikas mustaherukkatäyte. Britakakku mielletään usein kesäleivonnaiseksi, mutta käyttämällä Biokian luomumustaherukkajauhetta saat ihanan mustaherukan maun täytteeseen ympäri vuoden. Marjajauheiden avulla kakkupohjan rapeus myös säilyy hyvin, kun täytteeseen ei tule ylimääräistä nestettä marjoista.
Mustaherukkajauheen voi halutessaan vaihtaa vaikkapa Biokian mustikkajauheeseen, jolloin saa vaihtelua makuihin. Halutessasi voit leipoa yhden ison mustaherukkakakun paistamalla pohjan kahdessa osassa pyöreässä, halkaisijaltaan n. 20-24 cm vuoassa.
Lue lisää mustaherukasta.
Alkuperäisohje ja kuvat: Maria Rentola, Sokerihuurrettu-blogi.