Kesä on kakun koristelijan kulta-aikaa. Luonto tarjoaa näyttäviä ja maukkaita koristeita, vaikeinta lienee valita, millä kakun koristelee!

1. Värikäs kuorrutus – ja ripaus vitamiineja ja makua?

Täytekakun koristelussa kermavaahdon värjäys

Perustan kakun koristelulle luo kakun kuorrutus. Kuorrutteen voi värjätä elintarvike- tai pastavärin sijaan marjajauheella. Marjajauheilla kuorrutukseen saa värin lisäksi myös makua. Niillä onnistuu kermavaahdon värjäys ja samalla maustaminen, mutta kuorrutteeseen voi lisätä myös esimerkiksi mascarponea, jolloin sitä voi olla helpompi käsitellä.

Laita kuorrutukseen marjajauhetta sen verran, että saat haluamasi värisävyn. Tai voit yhdistää kuorrutuksessa kahta sävyä, kuten tässä mustaherukkatäytekakussa, jossa sävyero on toteutettu helposti säätelemällä marjajauheen määrää.

Tätä upeanväristä cupcake-kuorrutusta voi käyttää myös näyttävänä kakunkuorrutteena. Jos ohjeessa käytetyn Biokian luomumustikkajauheen vaihtaa Biokian luomupuolukkajauheeseen, muuttuu kuorrutteen väri hennon vaaleanpunaiseksi.

Kun levität kuorrutetta kakun päälle, siisteimpään lopputulokseen pääset palettiveitsen avulla. Jos palettiveistä ei kaapeista löydy, voi sen sijaan käyttää myös pitkää metallista paistinlastaa tai pitkän keittiöveitsen hamarapuolta.


2. Kiille juustokakulle

Marjamehuista saa upean värisiä kiilteitä juustokakkuihin, kuten tässä karpalo-kinuskijuustokakussa. Kiille muodostaa näyttävän pinnan, jota voi ryhtyä koristelemaan toiveidensa mukaan.

Resepti


 

 

3. Miten käyttää marjoja?

Marjaisan kakun koristeet ovat itseoikeutetusti ainakin tuoreita marjoja. Niitä voi kasata komeaksi keoksi, sirotella mukaan marjajauhetta ja koristelun voi viimeistellä syötävin kukin ja lehdin.

Marjajauhe sopii hyvin muihinkin luomuksiin, joissa tarvitaan isompien koristeiden, kuten näyttävien kukkien tai kokonaisten marjojen, lisäksi hienojakoisia koristeita. Suuri- ja pienikokoisten osien yhdistäminen tekee koristelusta tasapainoisen.

Koristeista tehty ympyrä kakun päällä on helppo toteuttaa ja silloin jokainen kakunsyöjä saa palaansa myös koristeita. Tärkeä huomio lastenjuhlia ajatellen!


 

4. Syötävät luonnonantimet – Käytä kukkia ja lehtiä

Kukilla saa kauniita koristeluita helposti. Varsinkin kesäaikaan valikoima on runsas ja koristeluun voi käyttää sekä kaupasta ostettavia että luonnosta kerättäviä kukkasia.

  • Useat kukat ovat syötäviä, joten niitä voi käyttää kakun päällä huoletta. Luonnonkukista syötäviä ovat mm. orvokit, maitohorsma, ruiskaunokki, kehäkukka, voikukka, apilat ja syreeni. Tarkista kuitenkin ennen käyttöä, ettei kukissa ole pieniä hyönteisiä.
  • Myös erilaisten marjojen, kuten mustaherukan, mansikan, mustikan tai puolukan lehdet ovat näyttäviä ja myrkyttömiä kakunkoristeita.
  • Jos luontoon ei pääse helposti, voi kaupasta ostaa parvekkeelle mm. orvokkeja tai krasseja, joista voi pitkin kesää napsia koristeita leivonnaisiin. Valitse mahdollisuuksien mukaan luonnonmukaisesti kasvatettuja kukkia.
  • Orvokki on tuttu kakkujen koriste ja helppohoitoisena sekä hieman pakkastakin kestävänä kasvina siitä saa luottokoristeet kakkuun keväästä syksyyn. Mustaherukka-valkosuklaajuustokakussa yhdistyy marjajauheen käyttö täytteessä ja juustokakun koristelu kukkasin.
  • Voit käyttää myös ei-syötäviä, mutta myrkyttömiä kukkia. Suojaa kukan varren imupinta esimerkiksi foliolla tai tuorekelmulla. On kuitenkin tärkeä kertoa vieraille, etteivät koristeena olevia kukkia saa syödä.

5. Suklaamarjoista helppo ja maukas koristelu

SuklaamustikoitaErittäin helppo ja hauskannäköinen – sekä -makuinen – koristelu kakuille syntyy valko- tai maitosuklaalla päällystetyistä mustikoista. Niitä voi ripotella pinnalle ympyrän muotoon. Tähän rinkulaan voi lisätä muutaman syötävän kukan ja lehden sekä halutessaan marjajauhetta – ja voilà – kakku on valmis juhlapöytään!

17.7.2021