VIISI VINKKIÄ kakkujen koristeluun

Juhlapöydän kakun koristelu on tärkeä. Näyttävä kakku on useimmiten juhlapöydän kruunu. Se voi olla vaikkapa monikerroksinen ja runsas täytekakku tai kuohkea juustokakku, runsaasti kuorrutettu kermakakku tai helppotekoinen ‘nakukakku’. Kakussa hyvä maku on tietysti tärkein, mutta koristelulla on myös iso merkitys.

Koristelu voi liittyä juhlan teemaan tai ajankohtaan. Runsailla koristeluilla kakusta saa näyttävän, mutta kannattaa myös miettiä, onnistuuko kakun ottaminen ja eri kokoisten palojen leikkaaminen helposti. Kuka saa houkuttelevimmat koristeet lautaselleen? Entä näyttääkö kakku hyvältä vielä sen jälkeen, kun osa on jo syöty. Tämä on tärkeää erityisesti noutopöydissä, joissa kakku on tarjolla koko juhlien ajan. Visuaalisesti houkuttelevien koristeluideoiden ohessa kannattaa siis miettiä myös käytännöllisyyttä. Mutta sitten onkin vain mielikuvitus rajana!

1. Väriä ja makua marjajauheista

Kakun koristelu alkaa kun kuorrutus. Kokeile kuorrutteen värjäämistä elintarvike- tai pastavärin sijaan marjajauheella. Marjajauheilla kuorrutukseen saa värin lisäksi myös aitoa makua. Niillä onnistuu niin kermavaahdon kuin voikreemin värjäys ja samalla maustaminen. Kermavaahtokuorrutteeseen voi lisätä myös esimerkiksi mascarponea tai rahkaa, jolloin sitä voi olla helpompi käsitellä. Kun levität kuorrutetta kakun päälle, siisteimpään lopputulokseen pääset palettiveitsen avulla. Jos palettiveistä ei kaapeista löydy, voi sen sijaan käyttää myös pitkää metallista paistinlastaa tai pitkän keittiöveitsen hamarapuolta.

Viime vuosina kakkutrendeissä on yleistynyt myös ns. nakukakku, jossa kuorrutetta ei ole varsinaisesti lainkaan vaan kakun kerrokset ovat näkyvillä. Tällöin marjajauhetta kannattaa sekoittaa täytteeseen ja tehdä vaikka erisävyisiä täytekerroksia kakkulevyjen väliin.

Laita kuorrutukseen marjajauhetta sen verran, että saat haluamasi värisävyn. Aloita pienellä määrällä ja lisää jauhetta vähitellen, kunnes sävy on toivotunlainen. Tai voit yhdistää kuorrutuksessa kahta sävyä, kuten tässä mustaherukkatäytekakussa, jossa sävyero on toteutettu helposti säätelemällä marjajauheen määrää.

Upeanväristä mustikkaista cupcake-kuorrutusta voi käyttää myös näyttävänä kakunkuorrutteena. Jos ohjeessa käytetyn Biokian mustikkajauheen vaihtaa puolukkajauheeseen, muuttuu kuorrutteen väri hennon vaaleanpunaiseksi.

Kuppikakku mustikkakuorutteella

2. Kiiltävä mehupinta kruunaa juustokakun

Kakun koristelun perustana voi olla myös kaunis kiillepinta. Kiille muodostaa juustokakulle näyttävän pinnan, jota voi ryhtyä koristelemaan mielensä mukaan. Aidoista marjamehuista saa upean värisiä kiilteitä, kuten tässä karpalo-kinuskijuustokakussa. Biokian karpalo- tai tyrnitäysmehua käytettäessä kiilleliemi kannattaa makeuttaa mieleiseksi ennen liivatteen lisäämistä. Mustikka- ja puolukkamehutiivisteissä sen sijaan sokeri on mukana. Mehutiiviste laimennetaan vedellä mieleiseksi. Suositeltu laimennussuhde on 1 osa tiivistettä, 5 osaa vettä.

Kiilteen valmistamisessa tärkeää on, että liivate on kunnolla liuennut kiilleliemeen eli liemi on sileää ja kirkasta, kun se kaadetaan kakun päälle. Jos liivatteen käyttö ei ole entuudestaan tuttua, kannattaa pakkauksen käyttöohjeet lukea huolellisesti ja varata hyytymiselle reilusti aikaa. Jos mahdollista, liivatteen käyttöä kannattaa harjoitella ennen kuin lähdet valmistamaan ensimmäistä kiillekakkua suoraan juhlapöytään.

3. Marjoja koristeeksi

Marjaisan kakun koristeet ovat ainakin kesäaikaan itseoikeutetusti tuoreita marjoja. Niitä voi kasata komeaksi keoksi tai asetella kiekurakuvioiksi. Marjoista tehty reunus kakussa on helppo toteuttaa ja silloin jokainen kakunsyöjä saa palaansa myös koristeita. Tärkeä huomio lastenjuhlia ajatellen! Ja myös siksi, että kakun pinta pysyy siistin ja houkuttelevan näköisenä, vaikka osa olisi jo syöty.

Marjaisaa koristelua voi tehdä myös ilman tuoreita marjoja. Marjajauheesta voi ripotella kauniin värikkään hunnun kakulle tai kuvioita kakun pintaan sabluunan avulla. Sabluunan voi valmistaa ihan paperista tulostamalla tai piirtämällä siihen halutun kuvion ja leikkaamalla kuvion ääriviivoja myöten terävillä saksilla.

Myös kuivatut marjat sopivat esimerkiksi kermavaahtokakkujen reunan koristeluun tai ripoteltaviksi kakun päälle muiden koristeiden oheen.

 


 

4. Kakun koristelu luonnosta – kukilla ja lehdillä

Kakun koristelu kukilla on helppoa ja näyttävää. Varsinkin kesäaikaan valikoima on runsas ja koristeluun voi käyttää sekä kaupasta ostettavia että luonnosta kerättäviä kukkasia.

  • Useat kukat ovat syötäviä, joten niitä voi käyttää kakun päällä huoletta. Luonnonkukista syötäviä ovat mm. orvokit, maitohorsma, ruiskaunokki, kehäkukka, voikukka, apilat ja syreeni. Tarkista kuitenkin ennen käyttöä, ettei kukissa ole pieniä hyönteisiä. Kukkia ei myöskään kannata poimia aivan tien varresta.
  • Myös erilaisten marjojen, kuten mustaherukan, mansikan, mustikan tai puolukan lehdet ovat näyttäviä ja myrkyttömiä kakunkoristeita.
  • Jos luontoon ei pääse helposti, voi kaupasta ostaa parvekkeelle mm. orvokkeja tai krasseja, joista voi pitkin kesää napsia koristeita leivonnaisiin. Orvokki on tuttu kakkujen koriste ja helppohoitoisena sekä hieman pakkastakin kestävänä kasvina siitä saa luottokoristeet kakkuun keväästä syksyyn. Mustaherukka-valkosuklaajuustokakussa yhdistyy marjajauheen käyttö täytteessä ja juustokakun koristelu kukkasin. Valitse mahdollisuuksien mukaan luonnonmukaisesti kasvatettuja kukkia.
  • Voit käyttää myös ei-syötäviä, mutta myrkyttömiä kukkia. Suojaa kukan varren imupinta esimerkiksi foliolla tai tuorekelmulla. On kuitenkin tärkeä kertoa vieraille, etteivät koristeena olevia kukkia saa syödä.
  • Kukkakoristeluita voi käyttää myös tarjoilulautasella, jolloin itse kakku voi olla hyvinkin yksinkertainen. Näin kakkutarjoilu pysyy näyttävän näköisenä koko juhlien ajan.

5. Suklaamarjoista helppo ja maukas kakun koristelu

Suklaamustikoita

Erittäin helppo ja hauskannäköinen – sekä -makuinen – koriste kakuille ovat valko- tai maitosuklaalla päällystetyt mustikat. Niistä voi vaikka ripotella kakkua kiertävän reunuksen, jolloin herkkuja osuu jokaiseen kakkupalaan. Suklaamarjojen täydennyksenä voi olla myös tuoreita marjoja.

Suklaamarjat sopivat koristeeksi myös suklaakakkuihin ja muihin leipomuksiin, jotka eivät muuten sisällä marjaa. Suklaamarja on hauska makuyllätys!

17.7.2021