Nykyään monella koiranruokavalmistajalla on valikoimissaan marjaa sisältäviä tuotteita. Vaikka marjat eivät kuulu koirien luontaiseen ruokavalioon, niistä on hyötyä suoliston ja vatsan hyvinvoinnin kannalta. Marjoja koiralle voi tarjota myös normaalin ruoan ohessa esimerkiksi marjajauheiden muodossa.

Marjajauheet ovat helposti annosteltavia ja hyvin säilyviä ja niiden annostusta voi lisätä vaikka vähitellen, jolloin lemmikin on helpompi tottua uuteen makuun. Biokia-marjajauheet ovat täyttä marjaa ilman mitään lisäaineita ja ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa n. 1,5 dl tuoreita marjoja.

Pyysimme koirien ravintoterapeutti Janica Bergströmiä kertomaan tarkemmin marjojen merkityksestä koirille, eli asiasta tarkemmin alla.

*********

Tarvitseeko koira ravinnokseen marjoja tai kasviksia?

Marjoja ja kasviksia lisäämällä terveydellisiä hyötyjä

Kultainen noutaja juoksee metsässäItse koira ei varsinaisesti marjoja ja kasviksia tarvitse, mutta sen suolistomikrobisto kaipaa niitä kyllä. Koira on yhä edelleenkin perimältään lihaa ravinnokseen käyttävä petoeläin, vaikka sille evoluution myötä onkin kehittynyt rajallinen kyky hyödyntää myös maltillisia määriä hiilihydraatteja. Todellista tarvetta niille ei siis ole, mutta pieniä määriä kasviksia ja marjoja koiralle lisäämällä voidaan saavuttaa muita terveydellisiä hyötyjä.

Terve suolistomikrobisto tärkeä myös koiralle

Suoliston ja suolistoterveyden merkityksestä opitaan koko ajan lisää niin ihmisen kuin koirankin kohdalla. Monipuolinen, terve suolistomikrobisto on paitsi se viimeinen tärkeä linkki ruoansulatukselle ravinteiden purkamiseksi syödystä ruoasta, myös tärkeä pohja yksilön koko vastustuskyvylle. Tämä on tiedetty jo kauan. Uudempaa tietoa ja tutkimusta sen sijaan edustavat esim. löydökset suolistomikrobien vaikutuksesta käyttäytymiseen ja aivoterveyteen. Esim. serotoniinista yli 90 % muodostuu suolistossa.

Marjat ovat mikrobien mieleen

koira syö puolukoita suoraan mättäältäSuoliston voi sanoa olevan mahdollisuuksien aarreaitta, jonka merkitys on tutkijoillekin vasta avautumassa ja se tulee olemaan aiemmin paljon luultua suurempi. Monipuolinen suolistomikrobisto tarvitsee kuitenkin hoivaa ja hellimistä. Vapaaehtoisuuteen perustuva liikkuminen sekä riittävä uni ja lepo hoivaavat suoliston mikrobeja lisäämällä niiden määrää ja monimuotoisuutta. Tässä kohtaa astuvat kuvaan mukaan myös marjat ja kasvikset.

Mikrobit tarvitsevat itselleen soveltuvaa ravintoa pysyäkseen hengissä, toimiakseen ja tuottaakseen suolistoon yksilön terveyttä edistäviä metaboliitteja ts. omia aineenvaihduntatuotteitaan.
Erityisesti mikrobien mieleen ovat marjat, varsinkin punaiset ja siniset marjat, kuten puolukka, karpalo ja mustikka, sekä tummanvihreät kasvikset, kuten lehtikaali tai parsakaali. Näitä kannattaa suosia fytoravinteiden lähteinä myös koiran ruokavaliossa.

Ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa n. 1,5 dl tuoreita marjoja

musta koira istuu metsässäKoiran nauttima antibioottikuuri tuhoaa haitallisten mikrobien lisäksi lajiin katsomatta myös elimistölle edulliset mikrobit, ja suolistomikrobiston tervehtyminen ennalleen voi kestää pahimmillaan jopa vuosia.
Maaperäbakteerit ovat lisättyinä suositeltavimpia bakteerikantoja. Niille polttoaineeksi kelpaavat fytoravinteiden lähteet – eli marjat ja kasvikset – jotka kannattaa koiralle tarjota soseutettuna tai kevyesti kypsennettyinä, jolloin koiran ruoansulatuselimistö ehtii purkaa nämä koiran elimistössä heikommin sulavat ruoka-aineet hyödyksi suolistomikrobiensa käyttöön. Vaihtoehtoisesti marjat ja vihreät kasvikset voi tarjota valmiina marja- ja viherjauheina. Biokian marjajauheita käytettäessä nyrkkisääntönä on, että 1 rkl vastaa 1,5 desilitraa tuoreita marjoja.

Yhdistetyt marja- ja maitohappokuurit buustaavat suolistomikrobistoa

Pennuille terveyttä edistävää monipuolista mikrobikantaa aletaan rakentamaan jo emon kohdussa. Tärkeissä kehitysvaiheissa – vierotuksessa ja pennun lähtiessä uuteen kotiin – mikrobistoa on tärkeää vahvistaa vielä uudelleen. Suoliston mikrobikantaa kannattaa vahvistaa silloin tällöin annettavilla maitohappobakteerikuureilla. Pari kertaa vuodessa annetulla maitohappobakteerikuurilla herätellään vastustuskykyä. Vanhoilla koirilla suolistomikrobistoa on hyvä buustata jälleen hieman tiuhempaan yhdistetyin marja- ja maitohappokuurein.
Suoliston pieniä työmuurahaisia eli mikrobeja hoivaamalla hoidat siis koko koiraa aina vauvasta vaariin.

Janica Bergström
Ravintoterapeutti
Carino Nutrition Oy

Kuvat: Carino Nutrition Oy, Kiantama Oy

29.8.2023