Takaisin arkeen marjaenergialla

Vuodenvaihde ja alkuvuosi ovat täynnä hyviä aikeita ja lupauksia, joista iso osa liittyy ruokaan, ruokavalion keventämiseen tai hyvän olon tavoittelemiseen terveellisemmän syömisen avulla. Kevättä kohti mennään, mutta vielä tarvitaan hyvää energiaa talvesta selviämiseen.

Ravitsemussuositusten mukainen ’puoli kiloa päivässä’ kasviksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä pohja terveellisempään syömiseen, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö tämän suosituksen mukaisesti. Jos et vielä kuulu tähän joukkoon, ota vastaan Biokian marjahaaste ja nauti päivän marjakiintiö (2-3 dl) helposti – ilman tuoreita tai pakastettuja marjoja! Kuivatuilla marjoilla, marjajauheilla ja aidoista marjoista valmistetuilla täysmehuilla saat marjojen hyvät ominaisuudet helposti ja monipuolisesti käyttöösi. Yhteen pussilliseen kuivattuja marjoja on käytetty 3-4 dl ja ruokalusikalliseen marjajauhetta 1-1,5 dl tuoreita marjoja eli marjojen maku, väri ja ravintoaineet ovat hyvin tiiviissä muodossa.

Poimi alta pirteät vinkit ja inspiroidu kokeilemaan, miten nauttia marjat juuri itsellesi maistuvalla tavalla

Aloita aamu marjaisalla smoothiella, johon ruokaisuutta tuovat kaurahiutaleet ja makeutta pehmeä banaani. Sekoita joukkoon mieleistä marjajauhetta tai -mehua – tai vaikka molempia. Jogurtin sijaan voi helposti käyttää myös kasvipohjaista. Smoothien perusohjetta voi varioida loputtomasti lisäämällä joukkoon vaikka erilaisia kasviksia, yrttejä, siemeniä ja pähkinöitä.

 

Toinen raikas aamupala on tuorepuuro, johon marjat lisätään mehun tai marjajauheen muodossa. Tuorepuuro tehdään jo illalla jääkaappiin odottamaan, joten se on myös supernopea aamupala tai mukaan napattava eväs. Tuorepuurossa voi käyttää nesteenä jogurttia, mehua, maitoa, mehukeittoa…ainoastaan vesi ei oikein toimi tuorepuurossa, koska se saa puuron maistumaan, no, vetiseltä.

Välipalalla maistuu marjarahka tai -jogurtti, jonka myös voi sekoitella jääkaappiin odottamaan hyvissä ajoin. Marjajauheet eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria, joten välipalasta saa halutessaan tosi terveellisen – tai sitten voi lisätä vähän makeutusta ja vaikka tujauksen vaniljakastiketta.

Takaisin arkeen: mustikkarahka kulhossa. Ympärillä mustikkajauhetta ja jäisiä mustikoita

Illan marja-annoksen voi nauttia vaikka iltateelle pyöräytettävien sämpylöiden muodossa. Sämpylätaikinaan voi sekoittaa sekä marjajauhetta että kuivattuja marjoja, jotka antavat mukavasti makua ja sopivasti sattumia.

Takaisin arkeen: puolukkaisia vastaleivottuja sämpylöitä liinan alla

Mihin sinä voisit lisätä ruokalusikallisen marjajauhetta ja saada samalla päivän marja-annoksen helposti nautittua?

Biokian kuivamarjatuotteet on valmistettu leppeässä lämmössä kuivaamalla, kokonaisista luomumarjoista.

26.12.2023