Tampereen yliopisto selvitti tutkimuksessaan, miten puolukkajauheen lisääminen epäterveelliseen ruokavalioon vaikuttaa lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen. Tutkimuksen perusteella puolukka voi kumota runsasrasvaisen ruokavalion haittavaikutuksia ja hillitä matala-asteista tulehdusta.

Puolukka hillitsi epäterveellisen ruokavalion haittoja

Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmä syötti hiirille kuuden viikon ajan joko runsasrasvaista (46 % energiaa rasvasta), vähärasvaista (10 % energiaa rasvasta) tai runsasrasvaista, mutta 20 % puolukkajauhetta sisältävää ravintoa. Rehujen proteiini-, kuitu-, vitamiini- ja hivenainekoostumukset vastasivat toisiaan, ja runsasrasvaisissa rehuissa energiamäärä oli sama.

Hiirten painoa ja ruoan kulutusta seurattiin viikoittain. Kokeen päätyttyä määritettiin hiirten painon kehityksen lisäksi sisäelinrasvan määrä, veren rasva- ja sokeriarvot sekä useita tulehdustekijöitä.

Tutkimustulosten perusteella puolukkajauheen lisääminen ehkäisi haitallisia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia ja hillitsi matala-asteista tulehdusta. Puolukkajauhetta saaneiden hiirten paino nousi 25 % vähemmän kuin runsasrasvaista ravintoa ilman puolukkalisää saaneiden. Myös sisäelinrasvaa kertyi 26 % vähemmän, kun ruokavaliossa oli mukana puolukkaa.

Matala-asteinen tulehdus on keskeinen tekijä lihavuuteen liittyvien sairauksien kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien taustalla. Lihavuus ja sisäelinrasva edistävät matala-asteista tulehdusta ja metabolisen oireyhtymän syntyä.

Lue lisää tutkimustuloksista:

Aamulehti 1.11.2019

Kauppalehti 3.11.2019

YLE 5.11.2019

Iltalehti 7.11.2019

Myös lakan ja mustikan terveysvaikutuksia selvitetty

Samalla ryhmällä on toteutettu tutkimuksia myös mustikan ja lakan terveysvaikutuksista.

Tampereen yliopiston tutkimusryhmään kuuluu myös Kiantama Oy:n laatupäällikkö Riitta Ryyti, joka vastaa Biokia-tuotteiden laadusta. Tutkimusta on rahoittanut EU:n Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma.

 

12.11.2019