Tampereen yliopisto selvitti tutkimuksessaan, miten puolukkajauheen lisääminen epäterveelliseen ruokavalioon vaikuttaa lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen. Tutkimuksen perusteella puolukka voi kumota runsasrasvaisen ruokavalion haittavaikutuksia ja hillitä matala-asteista tulehdusta.

Puolukka hillitsi epäterveellisen ruokavalion haittoja

Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmä syötti hiirille kuuden viikon ajan joko runsasrasvaista (46 % energiaa rasvasta), vähärasvaista (10 % energiaa rasvasta) tai runsasrasvaista, mutta 20 % puolukkajauhetta sisältävää ravintoa. Rehujen proteiini-, kuitu-, vitamiini- ja hivenainekoostumukset vastasivat toisiaan, ja runsasrasvaisissa rehuissa energiamäärä oli sama.

Hiirten painoa ja ruoan kulutusta seurattiin viikoittain. Kokeen päätyttyä määritettiin hiirten painon kehityksen lisäksi sisäelinrasvan määrä, veren rasva- ja sokeriarvot sekä useita tulehdustekijöitä.

Tutkimustulosten perusteella puolukkajauheen lisääminen ehkäisi haitallisia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia ja hillitsi matala-asteista tulehdusta. Puolukkajauhetta saaneiden hiirten paino nousi 25 % vähemmän kuin runsasrasvaista ravintoa ilman puolukkalisää saaneiden. Myös sisäelinrasvaa kertyi 26 % vähemmän, kun ruokavaliossa oli mukana puolukkaa.

Matala-asteinen tulehdus on keskeinen tekijä lihavuuteen liittyvien sairauksien kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien taustalla. Lihavuus ja sisäelinrasva edistävät matala-asteista tulehdusta ja metabolisen oireyhtymän syntyä.

Lue lisää tutkimustuloksista:

Aamulehti 1.11.2019

Kauppalehti 3.11.2019

YLE 5.11.2019

Iltalehti 7.11.2019

Myös lakan ja mustikan terveysvaikutuksia selvitetään

Tampereen yliopiston tutkimusryhmään kuului myös Kiantama Oy:n laatupäällikkö Riitta Ryyti, joka vastaa Biokian tuotteiden laadusta. Samalla ryhmällä on kesken tutkimus myös mustikan ja lakan terveysvaikutuksista. Tutkimuksen yhteistyökumppaneina toimivat Forest of Lapland, Kiantama Oy ja Lapin Panimo, ja sitä rahoittaa EU:n Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma.

laadukas luomupuolukkajauhe

Biokian luomupuolukkajauhe on 100 % kotimaista ja kokonaisista puolukoista jauhettua, mikä tekee siitä ravintoarvoiltaan, maultaan ja väriltään erinomaisen. Biokia luomu punainen marjajauhemix sisältää 70 % luomupuolukkaa, minkä lisäksi siinä on luomukarpaloa ja luomupunaherukkaa.