Tampereen yliopisto selvitti tutkimuksessaan, miten puolukkajauheen lisääminen epäterveelliseen ruokavalioon vaikuttaa lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen. Tutkimuksen perusteella puolukka voi kumota runsasrasvaisen ruokavalion haittavaikutuksia ja hillitä matala-asteista tulehdusta.
Puolukka hillitsi epäterveellisen ruokavalion haittoja
Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmä syötti hiirille kuuden viikon ajan joko runsasrasvaista (46 % energiaa rasvasta), vähärasvaista (10 % energiaa rasvasta) tai runsasrasvaista, mutta 20 % puolukkajauhetta sisältävää ravintoa. Rehujen proteiini-, kuitu-, vitamiini- ja hivenainekoostumukset vastasivat toisiaan, ja runsasrasvaisissa rehuissa energiamäärä oli sama.
Hiirten painoa ja ruoan kulutusta seurattiin viikoittain. Kokeen päätyttyä määritettiin hiirten painon kehityksen lisäksi sisäelinrasvan määrä, veren rasva- ja sokeriarvot sekä useita tulehdustekijöitä.
Tutkimustulosten perusteella puolukkajauheen lisääminen ehkäisi haitallisia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia ja hillitsi matala-asteista tulehdusta. Puolukkajauhetta saaneiden hiirten paino nousi 25 % vähemmän kuin runsasrasvaista ravintoa ilman puolukkalisää saaneiden. Myös sisäelinrasvaa kertyi 26 % vähemmän, kun ruokavaliossa oli mukana puolukkaa.
Matala-asteinen tulehdus on keskeinen tekijä lihavuuteen liittyvien sairauksien kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien taustalla. Lihavuus ja sisäelinrasva edistävät matala-asteista tulehdusta ja metabolisen oireyhtymän syntyä.
Lue lisää tutkimustuloksista:
Myös lakan ja mustikan terveysvaikutuksia selvitetty
Samalla ryhmällä on toteutettu tutkimuksia myös mustikan ja lakan terveysvaikutuksista.
Tampereen yliopiston tutkimusryhmään kuuluu myös Kiantama Oy:n laatupäällikkö Riitta Ryyti, joka vastaa Biokia-tuotteiden laadusta. Tutkimusta on rahoittanut EU:n Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma.
12.11.2019