Poimi talteen viisi vinkkiä marjaiseen jouluun

Monella jouluun kuuluu paljon perinteitä  – myös ruoan ja herkkujen osalta. Pienen marjaisan vivahteen uskaltaisi ehkä kuitenkin pöytään tuoda. Tässä muutama jouluinen lahja- ja kokkailuvinkki, joita toivottavasti voit hyödyntää jouluvalmisteluissasi.

Puolukkaglögi

Kauniin punainen puolukkamehu sopii mainiosti glögin pohjaksi. Mausta mieleiseksi ja lisää halutessasi tilkka terästystä. Käytä tarjoiluun rusinoiden sijaan kotimaisia kuivattuja puolukoita yhdessä manteleiden kanssa. Höyryävän glögin voit halutessasi valmistaa myös mustikkamehutiivisteestä.

Marjasuklaa

Helppo itsetehty lahja suklaanystävälle on marjasuklaa, johon voit valita haluamasi yhdistelmän suklaata ja kuivattuja marjoja. Myös valmiiksi suklaakuorrutteiset mustikat sopivat hyvin suklaalevyn sattumiksi. Kuvassa valkosuklaalevy kätkee sisäänsä kuivattuja mustikoita ja maitosuklaalevy kuivattuja puolukoita. Tummaa suklaata maustavat kuivattu tyrni ja valkosuklaakuorrutetut mustikat. Suklaan sulattaminen sujuu helpoiten mikrossa, kunhan malttaa tehdä sen useammassa lyhyessä jaksossa. Marjasuklaan ohjeen löydät täältä.

Lahjaksi suklaan voi pakata sellofaanikääreeseen tai voipaperilla vuorattuun kartonkirasiaan – kivalla rusetilla somistettuna. Suklaa säilyy ihan huoneenlämmössä, mutta älä kuitenkaan unohda sitä kynttilän, takan tai kuuman uunin lähelle pehmenemään.

Marjalta maistuva piparikuorrute

Olivatpa piparit itse leivottuja tai kaupasta hankittuja, itse tehty marjakuorrute kruunaa jouluherkut. Vaaleanpunaista, pinkkiä, hennosti violettia tai reilusti mustikan väristä…värin voimakkuutta ja samalla kuorrutteen marjaista makua voit säädellä mielen mukaan marjajauheen määrällä. Voit myös tummentaa väriä vähitellen ja ottaa ennen värin lisäämistä osan kuorrutteesta pussiin, jolloin saat useampaa eri sävyä yhdellä vatkauksella.

Piparikuorrutteen pohjana toimii kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista vatkattava pikeeri, jonka valmistat näin:

1 kananmunan valkuainen
3 dl tomusokeria
Biokia mustikka– tai puolukkajauhetta

Erottele valkuainen vatkauskulhoon ja mittaa päälle tomusokeri. Vatkaa käsivatkaimella 2,5 min. Jatka sekoittamista vielä 30 sek. ja lisää marjajauhetta pari teelusikallista kerrallaan, kunnes kuorrutteen väri on mieleinen. Lusikoi kuorrute pakaste- tai pursotuspussiin, sulje pussi ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Vinkki! Laita pussi esim. kahvimukiin ja käännä reunat mukin reunojen yli, jolloin kuorrutteen lusikoiminen pussiin sujuu helposti ja siististi.

Puolukkainen joululeipä

Makea ja maltainen joululeipä saa piristystä puolukasta, jota on lisätty taikinaan sekä puolukkamehun että kuivattujen puolukoiden muodossa. Joululeipä maistuu mainiosti pelkän voin kanssa mutta myös joulukalojen tai kinkun kaverina. Makea leipä säilyy hyvin mehevänä joulunpyhien ajan kun käärit sen voipaperiin ja sujautat muovipussiin.

Puolukkaisen joululeivän ohjeen löydät täältä.

Marjaenergiaa pakettiin

Anna joululahjaksi marjatuotteita, joilla arki ja uusi vuosi lähtevät pirteästi käyntiin. Verkkokaupastamme voit ostaa lahjarasian ja valita täytteeksi mieleiset marjatuotteet.
Halutessasi voit lähettää lahjan suoraan lahjansaajalle, vaikka kotiovelle ja liittää mukaan käsinkirjoitetun kortin omalla joulutervehdyksellä.

Biokia-verkkokaupassa myynnissä myös lahjakortteja, jolla lahjansaaja voi valita mieleisensä tuotteet myöhemmin.

1.11.2022