Kuivatut marjat ovat kertakaikkisen kätevä pikkueväs tilanteeseen kuin tilanteeseen: maukas, terveellinen ja helppo kuljettaa mukana. Marjojen hyvistä ominaisuuksista lisää tuonnempana, mutta tunnistatko itsesi jostain seuraavista tilanteista, joihin sopisi makoisa marjaenergia:

Autossa

Olipa edessä sitten pitkä ajomatka tai ruuhkassa istuskelua, pieni naposteltava pitää kuskin virkeänä. Kyllä vaan! Mutta paljonkin väliä on sillä, mitä naposteltavaa käden ulottuvilla on tai mitä tarttuu mukaan tienvarren tankkauspaikasta. Eikä välipalaa tarvitse vain kuski; pidemmillä loma- ja mummolamatkoilla takapenkin rauhoittelu yllätyseväillä on välillä tarpeen. Mitäs jos perustaisit vaikka hansikaslokeroon eväsjemman kuivatuista marjoista?

Työpöydän ääressä

Kun lounaasta alkaa olla aikaa, monesti tekee mieli jotain pientä makeaa. Kourallinen marjoja toimii tähänkin mainiosti. Kuivattu marjamix toimii hyvin myös iltapäiväkahvin kaverina. Pidä siis työpöydän laatikossa tai läppärilaukussa aina pussillinen marjoja jemmassa. Voit tarjota työkaverillekin!

Läksyjen parissa pakertaessa

Ajatus ei kulje, luetunymmärtäminen takkuaa tai keskittyminen on vaikeaa…ratkaisu ei ole luovuttaa ja viskata kirjoja laukkuun, vaan tankata nopeasti pirteää lisäenergiaa kuivatuista marjoista. Pieni, kevyt marjapussi kulkee vaikka kirjan välissä kätevästi myös luennolle evääksi.

Työmatkalla bussissa

Työpäivän jälkeen kotimatkalla voi iskeä väsy ja nälkäkiukku. Jos seuraava ateria on vielä kauppareissun ja kokkauksen päässä, tilanne voi vaatia suklaapatukkaa – tai sitten pussillisen kuivattuja marjoja! Käsilaukussa kevyesti kulkevia kuivattuja marjoja voi napsia myös kourallinen kerrallaan, sillä pussin saa uudelleen suljettua eivätkä marjat pyöri laukun pohjalla.

Treeneissä

Varsinkin jos suuntaat suoraan töistä tai koulusta urheilemaan, marjainen välipala antaa nopeasti energiaa. Samoin treenin jälkeen äkillistä energiavajetta voi paikkailla helpolla marjatankkauksella. Kuivatut marjat kulkevat helposti repun tai treenikassin taskussa eikä haittaa, vaikka pussi unohtuisi sinne pidemmäksikin aikaa – marjojen säilyvyysaika on pitkä myös avatussa pakkauksessa, kunhan muistat sulkea pussin.

Ulkoillessa

Kokeneet vaeltajat ovat tottuneet pakkaamaan mukaan maukkaita, ravintorikkaita ja vähän tilaa vieviä välipaloja. Mutta yhtälailla hiihtolenkillä, pulkkamäessä ja luistelukentällä nälkä hiipii vaivihkaa ja sitten se onkin jo ihan hirmuinen. Kevyt marjapussi takin taskussa pelastaa kotimatkan ja auttaa jaksamaan seuraavaan ateriaan saakka.

Miksi kuivattuja marjoja?

Pussilliseen Biokian kuivattuja marjoja on käytetty marjasta riippuen 3-4 dl tuoretta marjaa, joten päivittäinen suositeltava marja-annos on helposti nautittu kuivattuna!

Biokia-marjat on kuivattu leppeässä lämmössä rusinan tapaan ja siksi niitä voi napostella ihan sellaisenaan. Marjan maun ja mehevyyden säilyttämiseksi kuivauksen yhteydessä on lisätty ripaus sokeria.

Marjoissa on runsaasti kuitua ja rasvaa hyvin vähän. Poikkeuksena on tyrni, joka sisältää runsaasti kasviöljyjä. Marjojen vitamiinit ja muut ravintoaineet säilyvät kuivauksessa hyvin, C-vitamiinia lukuunottamatta. Kuivattunakin C-vitamiinia on kyllä runsaasti mm. tyrnissä ja mustaherukassa (Biokia kuivattu marjamix). Marjat eivät kuitenkaan välttämättä ole paras C-vitamiinin lähde vaan marjoissa on muita terveellisiä ainesosia. Mustikka esimerkiksi sisältää runsaasti antosyaaneja ja tyrni hyväätekeviä omega-3, -6, -7 ja -9-rasvahappoja. Puolukasta puolestaan löytyy monia erilaisia polyfenoleja, joiden terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita.

Kuivatut marjat säilyvät pitkään eikä niiden säilyttämiseen tarvita pakastinta tai jääkaappia, joten marjoja on helppo kuljettaa mukana, missä sitten liikutkin. Aina on makoisaa välipalaa käden ulottuvilla!

1.2.2023