Vitamiinit ja herkuttelu on helppo yhdistää! Marjoja kannattaa syödä, sillä niissä on paljon erilaisia vitamiineja, hivenaineita ja kuitua. Herkut puolestaan tekevät hyvää mielelle ja se on tärkeää meille jokaiselle.

Ihan aina herkkujen ei tarvitse edes olla terveellisiä. Jos ruokavalio on muuten terveellinen ja tasapainoinen, herkuttelu silloin tällöin ei ole vaarallista. Mutta jos herkuttelun lomassa voi napsia elimistölleen tarpeellisia vitamiineja, niin sehän se vasta kätevää onkin.

Keräsimme tähän blogiin viisi reseptiä, jotka yhdistävät vitamiinit ja herkuttelun. Pääosassa ovat luonnollisesti suomalaiset superfoodimme, marjat. Kannattaa huomata, että monia näistä ohjeista voi muunnella vaihtamalla niissä käytettäviä marjoja. Saatat löytää jopa uuden suosikkiyhdistelmäsi!

Raikas juustokakku C-vitamiinin lähteenä

Mustaherukka on tuttu suomalainen C-vitamiinipommi, sadassa grammassa mustaherukoita on 120 milligrammaa C-vitamiinia.

Mustaherukka-valkosuklaajuustokakun täytteeseen on käytetty kaksi ruokalusikallista marjajauhetta, mikä vastaa noin kolmea desiä tuoreita marjoja.

Sen lisäksi, että tästä kakusta saa vitamiineja, se on myös todella herkullinen. Mustaherukan kirpeys sopii hyvin makean valkosuklaan kaveriksi. Jogurtti tekee kakusta entistäkin raikkaamman, mutta samalla myös hieman kevyemmän.

Pääset mustaherukka-valkosuklaajuustokakun reseptiin tästä.

jäätelö ja kakku

Marjainen jäätelö – valitse makusi!

Varustaudu kesään ja jätskikauteen! Tähän kotitekoiseen mustikka-mustaherukkajäätelöön on käytetty Biokian sinistä luomumarjajauhesekoitusta. Siinä on mustikkaa (30 %), mustaherukkaa (50%), variksenmarjaa (10 %) ja marja-aroniaa (10%).

Jos haluat hieman erilaisen vitamiiniyhdistelmän ja makuvivahteen, käytä Biokian sinisen luomumarjajauhemixin sijaan vaikka Biokian keltaista luomumarjamixiä. Se sisältää ruusunmarjaa, tyrniä ja lakkaa eli C-vitamiiniarvoilla mitattuna aivan huippukolmikon.

Marjajauheet antavat jäätelölle luonnollisen värin ja maun. Samalla voi kerätä päivän vitamiinit talteen jokaiseen suuhun maistuvalla tavalla.

Pääset mustikka-mustaherukkajäätelön reseptiin tästä. 

Puolukka-mascarponepiirakka vaiko sittenkin lakka-tyrnimascarponepiirakka?

Puolukka ei voi kehuskella suurilla C-vitamiinipitoisuuksilla, mutta siinä on hyvin K-vitamiinia. Lisäksi puolukan terveysvaikutuksista paljastuu koko ajan hämmentäviä uusia tietoja.

Tästä puolukka-mascarponepiirakasta voi kuitenkin tehdä C-vitamiinipitoisen hieman muokkaamalla: vaihda piirakan täytteeksi lakoista tehtyä hilloa ja valmista mascarponevaahto luomupuolukkajauheen sijaan luomutyrnijauheesta tai keltaisesta marjajauheseoksesta. Kun koristelet kakun vielä tuoreilla lakoilla, C-vitamiinisaalis on varma!

Puolukka-mascarponepiirakan ohjeeseen pääset tästä.

vitamiinipitoiset smoothiet

Marjaisa smoothie on nopea valmistaa

Haluatko päästä todella helpolla tai vinkata lapsille nopeasta reseptistä? Marjaisa smoothie sopii tähän tarkoitukseen mainiosti.

Voit valita, millaisen makuyhdistelmän milläkin kerralla haluat. Smoothieen käytettyjä mehuja ja marjajauheita vaihtelemalla varmistat, että saat eri vitamiineja ja hivenaineita monipuolisesti.

Hyödynnä vaihdellen eri kuivattuja marjajauheita ja mehuja tässä smoothiessa, johon kaurahiutaleet tuovat mukavasti pehmeyttä ja sakeutta.

Marjaisan smoothien reseptiin pääset tästä.

Täyteläinen mustikka-banaanismoothie on marjapommi

Tähän herkkuun on lisätty mustikkajauheen lisäksi sekä tuoreita mustikoita että banaania. Sekä tuoreet että jauhemaiset mustikat yhdistettyinä vastaavat lähes neljää desilitraa mustikoita.

Myös tämän mustikka-banaanismoothien marjoja voi vaihdella fiiliksen mukaan. Keltaisesta marjajauhemixistä saat lisättyä smoothien C-vitamiinipitoisuutta, samoin sinisestä luomumarjajauhesekoituksesta.

Pääset kokeilemaan täyteläistä mustikka-banaanismoothien reseptiä tästä. 

 

21.4.2020