Marjaisia välipalavinkkejä koululaiselle – poimi reseptit talteen

Terveellinen välipala auttaa jaksamaan pitkän iltapäivän lounaan ja illan ruokailun välissä. Monet nauttivat välipalan ennen illan harrastuksia ja aterian vasta myöhemmin illalla. Erityisesti tällöin on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että välipala on monipuolinen ja siitä saa terveellistä energiaa. Lapsenkin on tärkeää ymmärtää, että välipala on eri asia kuin karkin tai sipsien napostelu pitkin päivää.

Isommat koululaiset osaavat jo valmistaa välipalansa itse kotoa löytyvistä tarvikkeista, mutta tuskin pistävät pahakseen, jos välipala toisinaan odottaa valmiina. Esimerkiksi rahka, tuorepuuro ja vispipuuro ovat helppoja valmistaa etukäteen ja niitä voi tehdä kerralla isomman annoksen. Aikuisen valmistelema terveellinen välipala on myös hyvä tapa varmistaa, että välipalan ravitsemuksellinen koostumus pysyy oikeanlaisena ja siitä löytyy myös marjoja, hedelmiä tai kasviksia ja hyviä hiilihydraatteja. Tarkkana kannattaa olla erityisesti lisätyn sokerin kanssa, jota useat suosikkivälipalatuotteet, kuten vaikkapa murot ja jogurtit sisältävät yllättävän paljon.

Pöydällä lasi smoothieta, sarjakuvalehti ja lautasella pari juustovoileipää. Taustalla Biokian puolukkamehupullo.

Marjaisat jogurtit ja rahkat maistuvat

Maustetuissa jogurteissa ja rahkavälipaloissa on monesti paljon sokeria ja siksipä ne lapsille hyvin maistuvatkin, mutta eivät ole kovin terveellinen välipala. Itse maustetussa jogurtissa makeutta on mahdollista säätää ja vähentää vaikka vähitellen, jolloin uuteen makuun on helpompi totutella. Tarvitset siis maustamatonta jogurttia ja mustikkajauhetta (tai muuta mieleistä marjajauhetta) ja vaikka hunajaa makeuttajaksi. Jos jogurtissa saa olla marjasattumia, lisää joukkoon myös kourallinen kuivattuja mustikoita. Samalla idealla valmistat myös marjaisan rahkan.

Puualustalla kulhollinen mustikkarahkaa, koristeltuna kokonaisilla mustikoilla ja mustikkajauheella.

Itse sekoiteltua mysliä on kiva lisätä jogurttiin ja siitä terveellinen välipala saa myös kuitua ja hiilareita. Mysliä valmistuu kerralla isompikin satsi. Kokeile vaikka puolukka-kookosgranolaa tai  rapeaa mustikkamysliä, joka saa makunsa mustikkajauheesta ja kuivatuista mustikoista. Sopiva välipalakulhollinen on pari desiä jogurttia ja noin puoli desilitraa mysliä. Täydennä annos halutessasi banaani- tai omenasiivuilla tai tuoreilla marjoilla.

Pöydällä pinossa kulhoja, joista päällimmäisessä jogurttia ja mysliä. Taustalla lasipurkki täynnä mysliä.

Vispipuuro vie kielen

Marjaista vispipuuroa voi keitellä ison kattilallisen, koska se on parhaimmillaan jääkaappikylmänä. Helppo vispipuuro syntyy keittelemällä mannapuuro ja lisäämällä marjajauhe puuron kypsymisen loppuvaiheessa. Sitten vain jäähdytetään ja vatkataan! Kokeile eri makuisia marjajauheita.

 

Vispipuuroa kahdessa jälkiruokakulhossa, koristeena kuivattuja mustikoita. Pöydällä Biokian mustikkajauhepussi ja pussillinen kuivattuja mustikoita.

Raikas smoothie on juotava välipala

Jääkaapissa odottava smoothie on helppo tapa lisätä lasten ruokavalioon marjoja ja hedelmiä – jopa vihanneksia. Valmiiksi tehty smoothie on pienelle koululaiselle kätevä valinta; isommat välipalakokit surauttavat oman smoothiensa luottoreseptinsä mukaan – tai ideoivat joka päivä uuden! Alla ideoinnin pohjaksi pari smoothiereseptiä:

Marjaisa smoothie on hyvä perusohje, jota voi soveltaa oman maun ja jääkaapin sisällön mukaisesti.
Punainen marjasmoothie saa makeutta taateleista.
Smoothiekulhon smoothien voi toki nauttia myös juomalasista.

Mustikkasmoothieta lasipulloissa. Pöydällä raidallisia pillejä ja kokonaisia mustikoita.

Valmis tuorepuuro jääkaappiin

Tuorepuuro on kätevä välipala, joka on tarkoituskin tehdä hyvissä ajoin etukäteen! Ei stressiä siitä, ehtiikö aamulla valmistella välipalaa nälkäiselle koulusta palaajalle.

Tuorepuuron hyvä perusohje on

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 dl jogurttia tai esim. kaurajuomaa
  • 0,5 dl omenamehua tai purkillinen ananasmurskaa liemineen
  • 1-2 rkl Biokia mustikkajauhetta
  • (haluttaessa hunajaa tai sokeria)

Sekoita ainekset ja laita kannellisessa astiassa jääkaappiin. Puuro tekeytyy valmiiksi joko yön yli tai päivän aikana.

Mustikkatuotepuuroa kulhossa pöydällä, päällä kokonaisia mustikoita. Taustalla vaaleanpunainen pinnatuoli.

Välipalapatukka on mukavaa mussutettavaa

Valmiita välipalapatukoita on tarjolla kaupan hyllyt pullollaan, vaihtoehtoina on myös taateli- ja pähkinäpohjaisia raakapatukoita ja erilaisia siemenpatukoita. Ravintoarvoja vertailemalla löytyy varmasti joka tilanteeseen sopiva.

Välipalapatukoita voi tehdä myös itse, silloin ainakin tietää, mitä patukka pitää sisällään. Jos patukan tarkoitus on lähinnä viedä välipalanälkä, tämä marjaisat välipalapatukat on superhelppo perusresepti ja myös helposti muunneltavissa. Patukoiden valmistus onnistuu myös isommilta koululaisilta itseltään.

Puualustalle on asetettu kolme kotitekoista välipalapatukkaa. Patukoissa on kaurahiutaleita ja kuivattuja mustikoita.

Ravinteikkaat energiapatukat sisältävät taatelin ja pähkinän ohella kauraa, mantelia ja runsaasti mustikkaa. Vaniljalla ja kardemummalla maustetuissa patukoissa häivähtää myös mustikkapiirakan maku.

Itse tehdyt energiapatukat leikkuulaudalla.

Marjoja naposteltavaksi

Kuivatut mustikat tai muut kuivatut marjat ovat terveellinen vaihtoehto naposteluun. Ravintoarvoiltaan kotimaiset kuivatut mustikat ovat vähintäänkin yhtä hyviä kuin rusinat, joita varsinkin pienille lapsille tarjoillaan terveellisinä napsittavina. Yksi pussillinen Biokian kuivattuja marjoja vastaa 3-4 dl tuoreita marjoja, joten päivän kasvisannostakin tulee lisättyä kuin huomaamatta. Kuivatuista marjoista voi myös sekoittaa pähkinöiden kanssa mixin, josta saa pähkinöiden myötä myös terveellisiä rasvoja. Uudelleen suljettavat Biokia-marjapussit on myös helppo ottaa mukaan reppuun tai treenikassiin ja napostella vaikka matkalla tai äkillisen lisäenergian tarpeen iskiessä.

Katso lisää reseptejä reseptit-sivultamme.

23.7.2024