Hyvä välipala auttaa jaksamaan. Iltapäivän välipala on parhaimmillaan pienoisateria lounaan ja päivällisen välissä: ravitseva ja monipuolinen. Toiset nauttivat välipalan ennen illan harrastuksia ja päivällisen vasta myöhemmin illalla. Erityisesti tällöin on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että välipalasta saa laadukasta energiaa.

Terveellinen välipala kootaan muiden aterioiden tapaan siten, että se sisältää kaikkia tärkeimpiä rakennusaineita: proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja. Isommat koululaiset osaavat jo valmistaa välipalansa itse kotoa löytyvistä tarvikkeista, mutta tuskin pistävät pahakseen, jos välipala toisinaan odottaa valmiina.

Ennakkovalmistelut ovat oiva keino varmistaa, että aterialta löytyy marjoja, hedelmiä tai kasviksia, hyviä hiilareita kuten täysjyvätuotteita ja jokin proteiinin ja rasvan lähde. Tarkkana kannattaa olla erityisesti lisätyn sokerin kanssa, jota useat valmistuotteet sisältävät.

Rapeaa granolaa kulhossa jogurtin kanssa

Jogurtti, kuivatut marjat ja mysli

Itse tehty mysli on herkullinen lisä jogurtin ja marjojen kera. Mysliä valmistuu kerralla isompi satsi, ja se on helppo yhdistää maustamattomaan jogurttiin tai nauttia maidon kera. Vaikka rapea puolukka-kookosgranola sisältää jonkin verran siirappia, on siinä vastapainona runsaasti pähkinöitä, kauraa ja ravitsevia marjoja. Riittoisan annoskoon huomioiden on myös sokerin määrä lopulta maltillinen – etenkin, kun myslin nauttii luonnonjogurtin kanssa.

Marjaisa voimamysli on vähäsokerinen vaihtoehto, joka saa makunsa mustikkajauheesta ja kuivatuista mustikoista. Mysli on irtonaisempaa kuin granola, Lusikoi kulhoon 1–2 desiä maustamatonta jogurttia ja noin puoli desilitraa mysliä. Täydennä annos halutessasi banaani- tai omenasiivuilla tai tuoreilla marjoilla.

Biokia marjaisa voimamysli

Täytetty riisipiirakka ja marjamehu

Riisipiirakka on lapsiperheiden välipalaklassikko, joka on helppo napata evääksi myös tien päällä. Kotona piirakan voi täyttää leikkeleillä, juustoilla ja vihanneksilla kuten paprikalla tai tomaatilla. Kevyempi versio munavoista on siivutettu kananmuna, joka sisältää runsaasti hyviä ainesosia.

Piirakaksi kannattaa valita sellainen, jonka kuori sisältää runsaasti täysjyväruista. Perinteiset karjalanpiirakat ovat aina varma valinta, ja myös rukiiset riisipiirakat ajavat hyvin asiansa. Ravintoaineiden määrää voi lisätä nauttimalla piirakan kanssa lasillisen kotimaista luomumustikkamehua tai luomukarpalotäysmehua.

Poika tekee läksyjä pöydän ääressä

Raikas ja ravitseva smoothie

Jääkaapissa odottava smoothie on helppo tapa lisätä lasten ruokavalioon marjoja ja hedelmiä – jopa vihanneksia. Valmiiksi tehty smoothie on pienelle koululaiselle kätevä valinta; isommat kokit surauttavat oman smoothiensa luottoreseptinsä mukaan – tai ideoivat joka päivä uuden! Alla on muutamia smoothiereseptejä simppeleistä ja sovellettavista monipuolisempiin vaihtoehtoihin. Tärkeintä on rohkeus kokeilla, yhdistellä ja muistaa riittävä ruokaisuus.

Monipuolinen mustikkasmoothie, jonka voi tehdä valmiiksi odottamaan (tuplasatsista saa myös itselle välipalan töihin!).

Täyteläinen mustikka-banaanismoothie onnistuu myös ilman heraa.

Pirteä mustikkasmoothie on koululaisen helppo pyöräyttää myös itse, ja marjaisan smoothien ohjetta voi soveltaa oman maun ja jääkaapin sisällön mukaisesti.

Mustikkasmoothie korkeassa lasissa ja marjajauhepussi

Valmis tuorepuuro jääkaappiin

Tuorepuuron on hitti, joka on viimeisen parin vuoden aikana saanut yhä uusia muotoja myös kaupan kylmähyllyillä. Tuorepuuron on helppo tehdä myös itse, ja parasta on, että sen voi valmistaa jo edellisenä iltana! Ei stressiä siitä, ehtiikö aamulla valmistella välipalaa nälkäiselle koulusta palaajalle.

Tuorepuuron perusohje on 1,5 desilitraa kaurahiutaleita, 1 desilitra jogurttia ja 1,5 desilitraa maitoa tai mehua. Puuron joukkoon voi lisätä myös banaania, marjoja tai tummaa kaakaojauhetta. Perään ripaus suolaa, teelusikallinen makeutusta ja kaikki ainekset sekaisin. Puuro tekeytyy valmiiksi joko yön yli tai päivän aikana.

Tuorepuuron valmistukseen soveltuu erinomaisesti myös marjajauhe. Tämä mustikkapiirakan makuinen tuorepuuro maistuu aivan mustikkapiirakalta, mutta myös yksinkertaisemmalla reseptillä selviää: lisää perusohjeen joukkoon 1 ruokalusikallinen Biokian luomumustikkajauhetta ja halutessasi ripaus vaniljaa.

Mustikkatuorepuuroa, mustikoita ja kaurakermavaahtoa annoksena

Energiapatukat ahkeralle harrastajalle

Energiapatukat ovat toinen trendikäs välipala, mikä näkyy kauppojen ja kioskien valikoimissa: erilaisia valmispatukoita on kaupan hyllyt pullollaan, monet niistä proteiinipitoisia ja makeutusaineilla makeutettuja. Vaihtoehtoina on myös taateli- ja pähkinäpohjaisia raakapatukoita ja erilaisia siemenpatukoita.

Itse tehdyt energiapatukat ovat mainio valinta harrastuksiin suuntaaville koululaisille, jotka liikkuvat paljon. Nämä ravinteikkaat energiapatukat sisältävät taatelin ja pähkinän ohella kauraa, mantelia ja runsaasti mustikkaa. Vaniljalla ja kardemummalla maustetuissa patukoissa häivähtää myös mustikkapiirakan maku.

Itse tehdyt energiapatukat leikkuulaudalla

Katso lisää reseptejä reseptit-sivultamme.